Обучението на сложни системи с изкуствен интелект е изключително сложен и скъп процес, който изисква много усилия и финансови инвестиции. Все пак опитите на големите компании започват да дават резултати и AI софтуера днес е неизменна част от ежедневието ни. Независимо дали става въпрос за търсачката на Google, популярни приложения за комуникация или операционни системи за смартфони тази технология е важна част от функционалността им. Учени от MIT сега привличат вниманието с интересен проект, съобщава Engadget.

 

Екип от специалисти са разработили иновативен алгоритъм с изкуствен интелект, който е в състояние да научава чужди езици по същия начин, както го правят хората. За целта MIT взаимстват някои практики от обучението, които се прилагат над децата на ранна възраст. Системата им изучава редица клипове и текстови файлове, за да се научи да свързва букви, думи и изречения с реални обекти, анализирайки в реално време значението им. Използването на анотации улеснява значително процеса, но програмата може да се справи и без тяхната помощ.

 

 

Едно от възможните приложения на подобна технология е да намери място в роботи от следващо поколение. Въпросните машини ще използват AI софтуер, за да могат да разбират околните хора и да си комуникират органично с тях. Тренирането на подобни системи може да се използва и в мобилни приложения за превод и разпознаване на реч. Системата на MIT е само началото на проект, който има за цел да революционизира начина, по който си общуваме с устройствата и машините, които ни заобикалят.

 

Още от Digital: Пет термина свързани с изкуствен интелект, които е добре да знам