Компанията AKHAN Semiconductor вярва, че е намерила още по-здрава и издръжлива технология за защита на мобилния дисплей от Gorilla Glass на Corning. Според сайта Mashable, компанията разработва технология за защита на екрана на базата на синтетичен диамант познат като AKHAN Miraj NCD. AKHAN твърдят, че прототипът им на защитното покритие е по-здраво дори от наскоро представеното пето поколение Gorilla Glass.

 

 

Синтетичните диаманти, разработвани в лаборатории, отдавна се спрягат за по-евтина алтернатива на най-твърдия (но и един от най-скъпите) материал, познат на човечеството. AKHAN, които са на мнение, че лабораторните диаманти са дори по-„перфектни“ от естествените, са успели да наложат слой от материала AKHAN Miraj NCD с дебелина само няколко нанометра върху обикновено UV стъкло, по този начин създавайки изключително устойчиво на удар покритие за дисплеи.

 

Още от Digital: Смартфоните с Gorilla Glass 5 ще издържат на изпускане от 1.6 метра

 

Един слой AKHAN Miraj NCD е 800 пъти по-тънък от Gorilla Glass 5, като вероятно е по-устойчив дори от покрития, направени от сапфир (друг материал, който си пробива път в индустрията за мобилни панели). Проучвания на самата компания са доказали, че прототипът е 3,5 пъти по-устойчив на напукване и 7 пъти по-устойчив на надраскване от Gorilla Glass.

 

 

Компанията твърди, че е готова да започне масово производство на покрития от синтетичен диамант до една година. Интересното е, че нямат намерение да продават директно на производителите на смартфони, а по-скоро ще лицензират технологията за производителите на защитни покрития – включително на Corning, ако проявят интерес.