Екип от изследователи на MIT разработват иновативна технология с името ELAST, която им позволява още по-добре да обработват различни тъкани в лабораторния условия. Досегашните тестове на учените показват, че с този метод е възможно да ги направим по-разтегливи и по-здрави. В някои от случаите въпросните материали създадени по този начин са почти неразрушими.

Най-голямо приложение тази идея ще има в сферата на биомедицинските изследвания. Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени лекарите е заснемането на клетките и молекулите в човешкия мозък. Новият метод на МIT ще улесни манипулацията на по-големи тъкани, като гарантира, че взетите проби са достатъчно здрави, за да издържат в продължение на години в лабораторията. 

ELAST е процес, който предоставя на учените доста по-бърз метод за за флуоресцентно идентифициране на клетки, протеини, генетичен материал, както и молекули от ключови органи на тялото. Сред тях са мозъка, белите дробове, бъбреците, сърцето и др, съoбщава SlashGear. 

 

 

Едно от големите предимства на ELAST е, е позволява тъканите да бъдат разрязани на много тънки участници. По този начин етикетите за маркиране могат да се влеят по-бързо в тях. 

Резултатите от настоящите демонстрации показват, че дори след многократно разширяване и свиването тъканите могат да възстановяват първоначалните си размери и форма. Технологията е плод на научни разработки от поне пет години. 

Крайната цел е ELAST да допринесе за създаването на най-детайлната карта на човешкия мозък. За да го постигнат, обаче учените е необходимо разработването на техника с висока прецизност за маркиране на всеки клетъчен молекулен детайл, който да бъде изобразен виртуално в 3D формат. 

Много важно условие е лабораториите да бъдат в състояние да запазят проблемите в перфектно непокътнат вид за максимално дълъг период от време. Ключовият елемент от проекта им е намирането на правилната консистенция от гелоподобен химикал, който е известен като полиакриламид. 

 

Още от Digital: Дишащите смарт тъкани може да са следващото голямо нещо в технологиите