Уникалният материал, който все повече учени вярват, че притежава всичките качества да революционизира мобилната индустрия е синтезиран за първи път от Андре Гейм и Костя Новоселов в University of Mahchester преди 11 години. Един от най-големите проблеми пред масовото навлизане на графена в реални устройства на пазара е именно високата му производствена цена, която надвишава многократно тази на силиция, който сега се използва в създаването на компоненти за електронните устройства. Основната причина за това е сложния процес на разработване на специален субстрат, върху който се поставя и самия графен, но сега University of Glasgow смятат, че са намерили ефективно решение, предаде Gizmag. 

 

Новият им проект е много интересен, тъй като те успяват да открият как да произвеждат големи количества на този материал, като използват същите медни компоненти, от които се правят литиево-йонните батерии. Графенът представлява кристална структура от въглеродни атоми, като тези наночастици намират голямо приложение в индустрията при създаването на соларни панели, LED диоди или срвъхчувствителни сензори. Досега учените го създават, чрез т.нар. монослой, който представлява един слой с дебелина от един атом и добавяне на платина, никел или титанов карбид при изключително високи температури.

 

Идеята на учените от University of Glasgow е да разположат висококачествен графен върху повърхността на медно фолио, което се използва за ултратънки катоди в батериите, като лабораторните тестове засега са доста оптимистични. Според официалните им данни тази технология може да намали цената за производство на един квадратен метър от този материал на цена от приблизително $1, което е доста впечатляващо постижение. В заключение ще отбележим, че при сегашните методи за производство тази стойност е около $115, като засега те се нуждаят от още време, за да оптимизират максимално възможностите ѝ. 

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства