Легендарната картина на Леонардо да Винчи продължава да изумява специалистите и е един от най-известните шедьоври на изкуството, който е запазен до днес. Начинът, по който е нарисувана усмивката на Мона Лиза не е единствената мистерия на картината. Вероятно сте чували теорията, че очите на портрета винаги ви следват с поглед независимо от какъв ъгъл гледате картината. Тази концепция е известна с името "Mona Lisa Effect" и предизвика противоречиви коментари сред специалистите. 

 

Учени на Bielefeld University решиха да проведат мащабно проучване, с което да докажат дали този ефект е реален или е плод на въображението на любителите на изкуството. Изследователите използват компютърен алгоритъм, с който да измерят посоката на погледа на Мона Лиза спрямо различни обекти. След серия от тестове в крайна сметка учените стигат до заключението, че "Mona Lisa Effect" не съществува. Това означава, че картината не следва с очи посетителите, предаде CNet.

 

 

Съществуването на този интересен ефект е плод на оптична илюзия и на разпространеното мнение, че Мона Лиза постоянно ви следи с поглед. Все пак това е поредното доказателство за таланта на Леонардо да Винчи, който продължава да ни изненадва повече от 500 години след създаването на тази творба. Тук е момента да отбележим, че портрета на Мона Лиза е изложен в Лувъра и една от най-внушителните творби от Ренесанса, която е успяла да се съхрани в добро състояние до ден днешен.

 

Още от Digital: Откриха скрита картина в един от шедьоврите на Пабло Пикасо