Литиево-йонните батерии са достигнали максимума на развитието в сегашния си вид. Мобилните устройства обаче се нуждаят от все повече енергия. Екип от учени на Масачузетския технологичен институт (MIT) работят по нов тип литиево-йонна батерия, която ще е много по-ефикасна, съобщава Mashable.

 

Сегашните литиево-йонни батерии комбинират два твърди електрода, които са раделени от мембрана и са потопени в течен електролит. Именно той може да създаде сериозни проблеми със стабилността на батерията. Учените работят по нов тип литиево-йонна батерия, която няма течен електролит и е изцяло от твърди вещества.

 

Учените изучават свойствата на литиевите сулфиди, които могат да се използват като по-стабилен електролит. Те са твърди, което има доста предимства. Най-важното от тях е, че позволяват съхранение на повече енергия. Освен това са доста по-безопасни и значително се намалява рискът от късо съединение или друг проблем.

 

Разбира се, има други предизвикателства. Трябва да се открие точната комбинация и якост на сулфидите. Ако те са прекалено крехки, няма да могат да издържат на много цикли за презареждане. Това може да доведе до разпадането им, включително и видимо увреждане на батерията. Освен това сулфидът е много чувствителен на стайна температура и за сега се тества в специални условия. Затова пред учените ега предстои да открият методи, с които да подобрят сулфида и същевременно да запазят свойствата му.

 

Още от Digital: Как изкуственият интелект ще направи литиево-йонните батерии по-безопасни