Квантовите компютри представляват бъдещето на технологичната индустрия, тъй като могат да предложат хиляди пъти по-висока скорост от традиционните десктопи. Нужни са години преди всеки от нас да може да използва подобен компютър в дома си, но иновациите в тази ниша продължават с пълна сила. Учени от University of Maryland сега провдоха уникален експеримент и за първи път изправиха два квантови компютъра един срещу друг, за да разберат кой от тях е по-мощен, предаде Engadget. 

 

Учените поставят два квантови компютъра на тест, в който те работят по едно и също време с еднакви алгоритни. Първата машина е разработена от University of Maryland, а вторият модел e създаден от специалисти на IBM. Резултатите са доста интересни, тъй като показват, че квантовия компютър на IBM демонстрира по-бърза скорост на работа, но в същото време не е толкова прецизен. Устройството на iBM демонстрира 1000 пъти по-висока производителност, което е доста впечатляващо.

 

Новият компютър на University of Maryland пък отчита 77.1% на теста за прецизност, което е осезаемо по-голяма стойност от 35.1% на машината на IBM. Причината за различните резултати е факта, че двете устройтства са базирани да две съвсем различни технологии. Тепърва предстоят още тестове, които да подобрят работата на квантовите компютри, за да ги направят по-добри и да ускорят навлизането им на пазара.

 

Вижте как квантовите компютри ще променят света