Световната пандемия продължава да бъде част от ежедневието ни почти година и половина след като бяха установени първите случаи на COVID-19. Драстичните мерки въведени от правителствата и ваксинационните планове вече дават резултати сред европейските страни. Десетки милиони граждани на ЕС са получили някоя от одобрените ваксини срещу коронавируса, като до края на лятото доста от тях се надяват да постигнат колективен имунитет.

Един от специфичните странични ефекти свързан с боледуването от COVID-19 несъмнено е загубата на обонянието. Някои хора трябва да се справят с този проблем в продължение не само на дни, но и на седмици, което създава голям дискомфoрт. Дългосрочната загуба на усещане за мирис допринася негативно за качествата на живот. Стандартните лечения срещу болестта, обаче не предлага специфично решение именно на този страничен ефект на коронавируса.

Традиционните медикаменти от типа кортикостероиди не са толкова ефективни. Учени от University of East Anglia препоръчват провеждане на тренировки на обонянието, с които да се справим с проблема.

 

 

Специалистите предлагат обучение, което включва умишлено подушване на поне четири различни аромата, което да се случва два пъти дневно. Ако се въведе тази практика е възможно в рамките на няколко месеца е възможно без използване на лекарства да се възстанови нормалната невропластичност. Най-голямото предимство от иновативния подход е, че пациентите няма да се налага да се съобразяват със страничните ефекти на определени медикаменти.

Сред тях са високо кръвно налягане, промени в настроение, задържане на течности и др. Отделянето на няколко минути дневно за помирисване на цветя или други аромати може да ви помогне без странични ефекти и допълнителни лечения. Препоръката се основава на „систематичен преглед, основан на доказателства“ на съществуващите данни от началото на пандемията.

 

Още от Digital: Учени изобретиха лекарство срещу COVID-19, което излекува 29 от 30 пациенти за 5 дни