Екип от учени на Berkeley Lab направиха впечатляващо открие с разработването на уникален материал, който не бе познат досега. След продължителни експерименти в лабораторни условия забелязват, че съединението, което са създали е едновременно в течна форма, но и има магнитни свойства. Подобен материал крие огромен потенциал и може да провокира различни научни открития, съобщава Mashable.

 

Така например е възможно да се създадат изкуствени клетки, които да са полезни при лечения на ракови заболявания. В същото време материал, който е течен и има магнитни свойства е подходящо решение за създаване на роботи, които могат да възприемат различни форми. Учените произвеждат този материал по погрешка, докато използват специална 3D техника за инжектиране на железни оксиди в течност.

 

 

Следващата стъпка е капчици от течността да се приближат до магнитна намотка, което предизвиква интересна реакция. Дори като се премахнат намотките се оказва, че капките остават намагнетизирани. Това е състояние, което учените не са виждали досега. Според тях магнитното поле се е пренесло в наночастици, които на свой ред задържат за постоянно това състояние на капчиците течност. Тепърва предстоят още тестове.

 

Още от Digital: Човешкият мозък ще се свързва директно към Интернет до десетилетия, според учени