Първата асоциация, която повечето хора си правят когато стане въпрос за Марс е специфичната червена повърхност на планетата. Колкото повече изследват това космическо тяло, толкова по-интересни неща разбират учените.  Една от най-любопитните гледки, на които може да попаднете при анализиране на Марс са т.нар. "паяци".

Toва са региони на повърхността, които изглеждат като тъмни петна и са заобиколени от структури, наподобяващи червеи, съобщава BGR. Досега съществуването на подобни обекти бе абсолютна мистерия. Ново проучване на експерти публикувано в Scientific Reports хвърля повече светлина върху "паяците". 

Експеримент в лабораторни условия им позволява да създадат подобен ефект, както тъмните петна на планетата. Основното заключение на учените е, че появата им е директно свързана със смяната на сезоните и представляват вторичен продукт на тези естествени процеси. Това предизвиква промени в състоянието на въглеродния диоксид, който изгражда атмосферата на Марс.

 

 

Когато настъпи марсианската земя температурите могат да достигнат до -125 градуса по Целзий. По този начин CO 2 се превръща лед. Затоплянето на повърхността през летния сезон предизвиква обратния процес, който е известен като сублимация.

Преминаването от твърда към газова форма на планетата е причина за "паяците". Проведените експерименти от учени в симулационна камера на Земята успява донякъде да имитира тези процеси на Марс. Учените използват гранулирани субстрати, с които превръщат сух лед и забелязват подобно явление.

При увеличение на температурата изтичането на газ издълбава повърхностния материал и образува паякообразните форми на Марс. Слънчевата светлина може да преминава през леда и да нагрява пространството под него, предполагат още учените.

 

Още от Digital: Вижте първото 360-градусово видео на Марс заснето от NASA Perseverance (Видео)