Всеки от нас има поне един приятел, който винаги е подхождал апатично пред задачите, които трябва да свърши през своя ден, а също така и познава хора, които винаги са впечатлявали със своята активност. Eкип от учени на Oxford University сега направиха интересно проучване, което доказва, че има неврологична причина даден човек да е по-мързелив от останалите. Според тях неефективната връзка между определени области на човешкия мозък е мотива, който кара дадени хора по-трудно да се активизират, информира Gizmodo. 

 

Проектът им се състои в провеждане на различни логически игри, при които докато потребителите се справят с поставените им задачи са наблюдавани от ядрено магнитен резонанс, следящ промените в мозъка им. Във всеки един етап от нея участниците им предложена опцията да направят допълнително усилие, което в крайна сметка ще бъде възнаградено със специална награда, като хората, които предварително са определени като апатични в много по-малка степен се съгласяват с тази възможност. Учените наблюдават процесите на мозъка им и установяват, че причината за това е осезаемо по-високата активност в определена част от неговата кора, която има ключово решение за вземането на решение и предприемане на действия.

 

Любопитното на това откритие е, че те първоначално смятат, че мързеливите хора биха отчели по-ниска активност в тази област, което определено ги изненадва. Изводът им е, че онези от нас, които имат по-малко ефективни връзки в т.нар. "Аnterior Cingulate Cortex" са много по-податливи към апатични действия. Мозъкът ни използва около 20% от цялото количество енергия, което тялото ни изгаря всеки ден, което е и причината на тях да им отнема повече време да предприемат дадено действие.

 

Вижте употребата на смартфони променя работата на мозъка ни