Хората са най-интелигентните същества на Земята и това е всеизвестен факт. Учените обаче продължават да търсят отговори свързани с развитието на мозъка. Така например все още няма научно обяснение защо най-сложния орган в тялото ни се развива различно от други бозайници.

Екип от специалисти комбинират усилията си, за да разкрият повече детайли за еволюцията на човешкия мозък. Специално внимание е обърнато на съпоставката с шимпанзета и други интелигентни видове маймуни. Хората имат сериозно интелектуално предимство заради физическите размери на този орган.

Наличието на много по-голям брой неврони ни различава драстично от приматите и допринася за невероятния умствен потенциал, с който превъзхождаме маймуните. Учените провеждат експеримент, който включва отглеждане на проби от мозъчна тъкан в лабораторни условия.

Резултатите са доста любопитни, тъй като откриват ключова разлика между ранното развитие на човешкия мозък, в сравнение с шимпанзетата и маймуните. Тези процеси са свързани с началните етапи на формиране на неговата структура и с прогениторните клетки, информира BGR.

 

 

Това са стъблоподобни клетки, които се размножават многократно и в крайна сметка образуват невроните в мозъка. Учените с изненада забелязват, че при приматите процесите на мултиплициране се забелязват в продължение на около пет дни. След това клетките преминават във фаза, която забавя растежа им. При мишките всичко това се случва за броени часове.

Оказва се, че при хората родословните клетки се множат непрекъснато около седем дни. Допълнителни 48 часа могат да не звучат като голяма разлика, но водят до наличието на много повече неврони в човешкия мозък. Допълнителни изследвания показват, че поведението на клетките може да се генерира от гена ZEB2.

 

Още от Digital: Човешкият мозък ще се свързва директно към Интернет до десетилетия, според учени