Екип от изследователи на UC Santa Cruz проведоха много интересно проучване, което им позволи да открият за първи път наличието на воднисти области извън пределите на Слънчевата система. Любопитна подробност е, че въпросните обекти на обикалят около планета, а са намерени в близост до кафяво джудже, кръстено от учените с името WISE 0855, представляващо комбинация от гази и прах, но не се е превърнало в звезда. Данните им показват, че воднистите облаци са разположени на разстояние от приблизително 7.2 светлинни години от нашата планета, което може да се определи като "сравнително близо" с оглед огромните разстояния в Космоса, предаде Engadget.

 

За да успеят да го направят изследователите се налага да използват сложен инфрачервен спектрален анализ и така забелязват признаци на абсорбция на вода около джуджето, което е толкова студено, че обичайните техники с инфрачервени лъчи не биха били приложими в този случай. Първоначално те анализират химическия състав на WISE 0855 и стигат до заключението, че този обект има подходяща температура за формирането на ледени облаци и са почти сигурни, че ще открият подобни молекули. Все пак техния проект е впечатляващ, тъй като досега никой не е успявал да докаже съществуването на водни облаци извън параметрите на нашата галактика. 

 

От своя страна техният метод би могъл да намери приложение за намиране на водни пари и в други космически обекти в Слънчевата система и в другите съседни галактики, като използват самите кафяви джуджета за ориентир. Учените използват мощния телескоп Gemini-North в Хавай и наблюдават в продължение на 14 часа в продължение на 13 последователни нощи WISE 0855, за да уловят топлинните емисии в атмосферата му. В заключение ще отбележим, че кафявите джуджета са обекти твърде големи, за да бъдат планети и твърде малки да се класифицират като звезди и са най-студените известни космическа тела извън галактиката.

 

Вижте астрономи откриха нови доказателства за наличието на девета планета в Слънчевата система