Харон е името на най-големият от петте известни спътника на Плутон. Размерите на космическия обект са толкова големи спрямо планетатa, че учените говорят за тях с термина "двойна система". Изследваният им показват, че Плутон и Харон се намират в състояние на т.нар. "синхронно въртене", при което са постоянно позиционирани с една и съща страна един към друг. Това се дължи на почти идентичната им маса. Космическия апарат "New Horizon" започна да праща снимки на Плутон още през лятото на 2015г.

 

Първите кадри от планетата показаха наличието на интересен обект на повърхността ѝ, чиято форма наподобява човешкото сърце. Oказва се, че тази част от Плутон всъщност е покрита от азотен сняг, но също така се намира в постоянно взаимодействие с Харон. Най-големият спътник на планетата е приблизително наполовина голям като размери, информира BusinessInsider. За сравнение Луната е около четири пъти по-малка от Земята.

 

Центърът на тежестта между двата обекта е разположен между тях, което ги кара да се въртят постоянно един около друг, докато се движат в Космоса. Oще по-интересното е, че няма как Плутон и Харон да се отдалечат един от друг, тъй като характеристиките им ги свързват по-уникален за Слънчевата система начин. Това означава, че им отнема същото време да направят една обиколка помежду си, както около оста си, с което не може да се похвали нито един друг обект в галактиката.

 

Вижте как NASA откриха десет нови планети с размери на Земята, на които може да има вода