В продължение на векове мезентериума, който свързва червата към корема се възприема като съвкупност от различни структури в храносмилателната система. Учените и лекарите от доста време не проявяват голям интерес към тази част от човешкото тяло. Оказва се, че тяхната преценка през годините е била доста погрешна. Екип от международни изследователи откриха, че мезентериума е единна структура, която може да бъде класифицирана като "нов" орган в човешкото тяло, предаде Engadget.

 

 

За да стигнат до това заключение те провеждат серия от микроскопични изследвания в продължение на пет години. Най-детайлният анализ на мезентериума ги убеждава, че начина, по който функционира не се различава от този на другите органи. Toва откритие има потенциала да доведе до разработването на нови концепции за базови медицински термини. В същото време класифицирането на мезентериума като орган представлява "изцяло нова сфера" за бъдещи изследвания. 

 

Ако учените успеят да разберат как той си взаимодейства с другите ключови компоненти на храносмилателната система това би могло да доведе до разработването на по-ефективни методи за откриване и лечение на болести. Такива неочаквани открития имат потенциала да променят изцяло класически схващания в медицината, на които вярваме безусловно от десетилетия насам. Можем да сме сигурни, че тепърва ни очакват много интересни разкрития за този орган в човешкия организъм.

 

Вижте как учените могат да изпращат пароли по човешкото тяло