Големият бариерен риф, който се намира в североизточната част Австралия е не само най-голямата коралова система, но и едно от най-екзотичните и вълнуващи места на планетата. Неговата площ надхвърля 344 квадратни километра и в него се намират над 300 коралови рифа, 15 хил. вида риби, както и приблизително 900 острова. Уникалната му структура и екосистема е основната причина той да е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Сега от BGR ни информират за още един голям риф, който е разположен в близост до Wilsons Promontory Marine National Park до Мелбърн и може да се конкурира с него по отношение на изобилието от корали, гъби и риба. Основният проблем с него, обаче е свързан с факта, че той е разположен много по-дълбоко под водата, което го прави много недостъпен за гмуркачите и изследователите. Сега за първи път учени използваха специална машина Remotely Operated Vehicle (ROV), за да разгледат отблизо тази непозната досега територия.

 

Изображенията им показват, че новият риф е дом на изключително разнообразни организми, като кораловите образувания са с височина от 30 метра и дължина от над два метра. В същото време там учените откриват и много редки видове риба като австралийките Barracuda и Longsnout Boarfish, а невероятните морски градини от гъби и растения изненадват изследователите. Уникалният риф тепърва ще бъде плод на множество много проучвания, които тепърва ще ни покажат дали той няма да се окаже наистина по-голям от Големия бариерен риф.

 

Вижте вече можем да изследваме океаните с Google Street View