Въпреки опитите ни да разберем какви процеси са довели до формирането на планетата и Вселената в настоящия ѝ вид съществуват твърде много въпроси, на които няма отговор. Изследването на Космоса продължава с пълна сила, което дължим на еволюцията на технологиите от последните години. 

Някои от иновациите се използват от учените за откриване на форми на живот на Земята. Сегашният пример е доста показателен, тъй като за първи път откриваме многоклетъчен организъм, който не се нуждае от кислород, за да оцелее. Пълното име на този уникален вид е "Henneguya salminicola".

Tова е миниатюрен паразит, който живее в тялото на риби и е силно разпространен в сьомгата. Причината за уникалната характеристика на "Henneguya salminicola" да не изисква въздух, за да живее все още представлява мистерия за учените, които продължават със задълбочените изследвания. 

Вече знаем някои детайли за начина, по който "Henneguya salminicola" се отличава от останалите микроорганизми, които са известни досега в природата, съобщава ScienceAlеrt.

 

 

Въпросните паразити не разполагат с митохондриален геном, както и някои от другите жизненоважни гени позволяващи дишане на клетъчно ниво. Митохондриите са познати като структури от животински клетки, използващи кислород  и глюкоза, за да функционират и отделят въглероден диоксид. 

Отсъствието на митохондриите е важна стъпка за откриването на причината за необичайния произход на "Henneguya salminicola". Учените знаят, че паразитите не трябва да поемат кислород, за да живеят както другите животни, но все още нямат представа какви биологични процеси ги поддържат живи и респективно и от какъв заместител на кислород се нуждаят.

Намирането на доказателства за многоклетъчно животно, което оцелява без кислород е откритие, което може да послужи и за търсенето на форми на живот на чужди планети. Наличието на подходяща температура е ключов фактор за развитие на подобни микроорганизми, което може да се каже и за атмосферата с дишащ въздух.

Досега се смяташе, че е необходимо да има минимално количество кислород, но миниатюрните паразити изследват учените доказва, че това не е задължително условие. 

 

Oще от Digital:  10 наградени снимки, които ще ви накарат да се влюбите в природата