Технологиите вече започнаха да променят начина, по който изглеждат съвременните дрехи и много дизайнери експериментират с различни проекти, с които да ги интегрират в своите модни линии. Eкип от учени на Pennsylvania State University сега откриха изненадващи за тях свойства на протеин, който се среща в зъбите на калмарите и може да се използва за производство на текстил. След това те използват тази информация, за да създадат в лабораторни условия ново съединение от бактерии и дрожди, което позволява да се самовъзстановяват тъканите в дрехите ни, DigitalTrends. 

 

Субстанцията им представлява течност, в която те поставят няколко скъсани парчета текстил и при допир с топла вода и притискането на ръбовете им за около 60 секунди те успяват да ги съединят в едно цяло парче. Учените все още не са измислили име на иновативния си продукт, но смятат, че неговите качества ще му позволят да намери разнообразни приложения в текстилната индустрия. Така например производителите биха могли да напоят предварително дадена тъкан и да придадат самовъзстановяващи свойства на всяка една дреха, която създават.

 

Новата течност вече е тествана върху най-популярните тъкани като памук, вълна и полиестер, като учените дори остават изненадани от възможностите ѝ да не променя качеството на плата, но също така може да издържи един цикъл на пране. За в бъдеще те ще се опитат да извлекат максималното от качествата на уникалния протеин и течността, която създават и да я направят още по-полезна за дрехите ни. При всички положения можем да кажем, че идеята техните платове да могат да се самовъзстановяват е доста атрактивна.

 

Вижте какво ще представлява технологичните дрехи на бъдещето