Технологиите за 3D принтиране са подходящи за създаване на обекти от ключодържатели до компоненти за космически совалки. Учените постоянно експериментират с нови идеи как да подобрят възможностите на този тип устройства. Сега разбираме, че съвместен екип от испански и израелски специалисти работят заедно над усъвършенствани техники за производство на храна с помощта на 3D принтери. Голям интерес за проекта им представляват местните продукти.

 

 

Учените вече тестват храни със същите влакнести текстури, които са богати на фибри и имат същия вкус и външен вид, както истинското месо. Голямото предимство на използването на 3D принтер е, че използването на текстурите не вреди на животните, тъй като са произведени изцяло от растителни протеини. Устройствата са в състояние да отпечатват заместители на месо от такива съединения или от отглеждани в лаборатория животински клетки.

 

 

Предимствата на този метод са разнообразни, като най-важното от тях е ,че се намалява значително въздействието върху околната среда. По този начин теоретично се премахват и разходите за отглеждане на животни, за да се набави месото. Трябва да отбележим също, че 3D принтираното месо не включва холестерол. Плановете на учените предвиждат заедно с компаниите Redefine Meat и Novameat да започват да продават уникалните си 3D отпечатани продукти на европейския пазар през 2020г.

 

Още от Digital: Как Бил Гейтс и Джеф Безос искат да променят начина, по който отглеждаме храна