Изпращането на човешка колония до чужда планета е изключително сложна задача, която продължава да крие много проблеми и технологически препятствия. Един от най-важните фактори за успешния край на подобна мисия е да се намери как да се произвеждат жизненоважните ресурси за астронавтите в Космоса. В това число можем да споменем нещата, без които подобно пътуване не може да е важно: вода, кислород и гориво. Нов екип от международни учени откри как да изведе тази идея на съвсем различно ниво. 

 

В крайна сметка те създават метод, с който да разградят водата до кислород и водород в Космос. Това е изключително впечатляващо постижения предвид суровите условия извън орбитата на Земята. Подобна техника би могла например да се използва за генериране на гориво за космическите кораби под формата на водород, а молекулите кислород ще са ключови за поддържане на жизнените функции на астронавтите. Извършването на електролиза ще улесни значително бъдещите мисии в Космоса.

 

 

За да постигнат този ефект учените залагат на специален материал от ново поколение, който се използва за производство на полупроводници и лъчите от Слънцeто при нулева гравитация. Идеята е за в бъдеще в Космоса да се изпращат огромни ракети, които са пълни с вода, а не с гориво или кислород, което ще сведе до минимум възможността за експлозия. След като достигне определена дистанция кораба ще може в Космоса да извлече нужния кислород и водород за остатъка от мисията.

 

Още от Digital: Ето как изследвахме Космоса през последните 60 години