Графенът е уникален материал, чиито характеристики продължават да изумяват учените. Бъдещите му приложения включват дисплеи, батерии, свръхпроводници, ултратънки соларни панели и др. Един от големите проблеми пред навлизането на графена, който има 100 пъти по-голяма якост от стоманата, но в същото време е с дебелина от един атом е производството му. Независимо от опитите в тази сфера и усилията на много учени в момента създаването на материала изисква скъпо лабораторно оборудване и целия процес е доста сложен. Именно това бави навлизането на графена в индустрията. 

 

 

Екип от специалисти на MIT смятат, че най-накрая са намерили ефективно решение на този проблем, предаде TechRadar. Официалните им данни разкриват, че учените са разработили нов метод за производство, който не е скъп и не изисква толкова сложна апаратура. Припомням ви, че досега създаването на графен най-често става в малки съдове и използване на процес известен като "отлагане на пари". Той се състои от нагряване на медно фолио, който има покритие от въглеродни молекули и смес от газове. Самият процес е бавен, скъп и труден за приложение в лабораторни условия.

 

 

Новият процес използва меден лист, който преминава между различни ролки, а "отлагането на парите" се случва директно по време на движението му. Предимствата на подобен метод са, че позволява за по-кратко време да се създаде по-голямо количество графен. Засега са провеждани опити само в лабораторни условия при това с проби от уникалния материал необходими за филтриране. Все пак учените смятат, че това е само първата сериозна стъпка за създаването на по-добър и евтин метод за производство.

 

Още от Digital: Девет невероятни приложения на графена