Сложната структура на човешкия мозък е станала вдъхновение на множество технологични продукти. Учените от години експериментират с идеята да създадат процесор, който имитира начина, по който функционира най-сложния орган в тялото ни. Вероятно не знаете, но мозъка е изграден от система, наброяваща над 100 млрд. отделни неврона, като всеки един от тях може постоянно да предава информация на останалите. За целта се използва мрежа от синапси.

 

Тук е момента да отбележим, че те представляват пространствата между самите неврони, през които се извършва обмена на т.нар. "невротрансмитери", предаде Engadget. Човешкият мозък разполага с над 100 трилиона синапса, грижещи се за пренасянето на електронните импулси и за връзките между невроните. Това е ключов процес, с който се гарантира способността на мозъка да разпознава предмети и обекти, както и да запомня нова информация.

 

Екип от учени на University of Michigan успяха за първи път да създадат изкуствен синапс в лабораторни условия и може да доведе до навлизането на ново поколение процесори за компютри. Структурата на подобни чипове е вдъхновена от начина, по който невроните комуникират помежду си. Разбира се ще е необходимо време преди да станем свидетели на първите подобни чипове в индустрията, но подобни продукти могат да ускорят навлизането им.

 

Вижте колко мощен е човешкият мозък спрямо този на компютър