Екип от учени на Technical University of Munich разработват метод, с който да създадат холограмна карта на вътрешността на сградите. Още по-интересното е, че тази техника използва единствено мирковълновото излъчване на сигналите от Wi-Fi мрежата, докато те се отразяват от различни обекти и предмети. Учените споделиха, че на практика всяко устройство като смартфон или рутер функционира като LED крушка с различна цвят и осветява околната среда.

 

Те се възползват именно от тази характеристика и използват непрестанното излъчване на сигналите им, за да направят триизмерна карта на пространството, предаде DigitalTrends. Благодарение на по-дългата дължина на вълната на микровълновото излъчване, в сравнение с видимия спектър Wi-Fi сигналите могат да преминават през много материали. При този процес стените във вътрешността на сградите изглеждат почти прозрачни като стъкло.

Новият метод може да бъде доста полезен за извършване на по-бързи и лесни триизмерни сканирания на сгради. Така например дрон или друго превозно средство, което е оборудвано с нужните антени може да картографира огромни структури само при преминаването си покрай тях. Техниката е подходяща и за откриване на оптималните локации за позициониране на рутери с оглед постигането на максимално покритие на сигнала. Тепърва предстоят още тестове, за да се увеличи обхвата на действие на този метод. 

 

Вижте най-често срещаните проблеми с Wi-Fi сигнала и как да ги решим