Всеки от нас е виждал как приятелите ни в социалните мрежи публикуват снимка на изкусителен коктейл или друга напитка и са си задавали въпроса дали вкуса на питието е толкова добър, както визията му? Това вече е възможно и без да се налага да отидете на гости, за да разберете отговора. Eкип от учени на National University of Singapore разработиха метод, позволяващ да ъплоудваме вкуса на дадена напитка в интернет. В конкретният случай те експериментират с чаша лимонада, предаде Engadget.

 

За да постигнат този ефект учените използват RGB сензор и pH чип, с които улавят цвета и киселинността на напитката. Информацията, която се генерира от сензорите се изпращат до друга чаша, която е разположена в отсрещния ъгъл на помещението и е пълна само с вода. Специален електрод около ръба на втората чаша успява да имитира киселинността на лимонадата. Този компонент използва електрически вълни, за да стимулира вкусовите рецептори на човека, който отпива.

 

 

Втората чаша има и LED диод, който пресъздава точно същият цвят, както лимонадата в първата чаша. Тестове с 13 доброволци показват, че виртуалната версия не е толкова горчива и газирана, както истинската напитка. Все пак това е само първата стъпка в разработването на иновативната технология. Учените дори са си поставили амбициозната цел да ни позволят да споделяме виртуални копия на питиета в социалните мрежи, които нямат захар и не са вредни за човешкото тяло.

 

Вижте какви коктели пият през лятото хората от различните държави