Екип от изследователи на Caltech проведоха серия от експерименти, които имат за цел да разберат как точно човешкия мозък разпознава лицата на хората. Учените откриват, че на най-сложния орган в тялото са му необходими само 200 неврони, за да разграничи как изглежда един човек от друг. Тестовете им включват не само доброволци, но и различни животни, като маймуни. Първоначално на група шимпанзета са показвани физиономии на хора, които те трябва да разпознаят,

 

Докато това се случва електроди следят активността на мозъка им и респективно коя част от тях реагира на изображенията, предаде Engadget. Интересният експеримент показва, че всяка една отделна клетка не реагира на определено лице. Вместо това те кодират определена посока в лицевото пространство. Това означава, че невроните могат да реагират само на конкретно разстояние между очите на човека и лявата страна на устните.

 

Въпреки, че има десетки хиляди неврони са необходими около 200 за разпознаване на лицата на хората. Сигналите от толкова малък брой неврони са напълно достатъчни за човешкия мозък да разпознае даден човек. Идеята е тази информация да се използва от учените за създаването на усъвършенстван софтуер. Тепърва предстоят още тестове, които да им позволят да разберат повече за начина, по който мозъка идентифицира хората.

 

Вижте как човешкият мозък крие спомени за нещата, които чуваме докато спим