Разработването на гъвкави сензори, които се прилепват към тялото и извършват мониторинг на определени жизнени функции предлага доста интересни възможности. Най-голямото приложения е медицината, тъй като по този начин лекарите могат да следят ключови параметри на тялото. 

Екип от учени на Penn Smart University изведоха концепцията за сензори, които като татуировки се поставят върху човешкото тяло на съвсем ново измерение. Изследователите експериментират с нов метод, който ще позволи това да се случва директно върху кожата. Отпечатването на сензорите по този начин е достатъчно сигурно и безопасно, за да следи телесна температура, нивата на кислород в кръвта и др.

Другото предимство на сензорите е, че изчезват след измиване без да оставят следи по кожата. Учените откриват и как да създават миниатюрни интегрални схеми, които да вграждат в преносимите сензори. Ключовият фактор за постигане на тези характеристики е сливането на металните компоненти при определена температура, която в случая достига до 300 градуса по Целзий.

 

 

Тази температура е твърде висока, за да се приложи директно върху тялото, но учените откриват как да се справят с този проблем. Решението им е добавянето на специален слой, който действа като буфер и позволява на материалите във вътрешността на сензорите да се свързват при по-безопасни температури.

Самият слой използва поливинил алкохолна паста, която се комбинира с калциев карбонат. Конкретното създаване на специфичните шарки става с продухване на въздух, като гъвкавата интегрална схема на сензорите запазва електрохимичните си свойства. Това гарантира, че непрестанно може да следи показатели като температура, влажност, кислород в кръвта, сърдечни сигнали и др.

Сензорите могат лесно да се рециклират и Penn Smart University се надяват да намерят широко приложения в индустрията.

 

Още от Digial: Изкуствена кожа ще ни позволи да усещаме ефекта на виртуална реалност