Сънищата са интересен феномен, който от години вълнува учените от различни сфери особено начина, по който възникват и се съхраняват в съзнанието ни. Екип от специалисти на Toulouse University Hospital откриват, че прилагането на електрически стимулации на човешкия мозък може да възстанови стари и забравени спомени. Тестовете показват, че прилагането на напрежение на определена зона от мозъка предизвиква подобни процеси. Техният проект е вдъхновен oт неврохирургични практики, които се прилагат на пациенти с епилепсия. 

 

Лекарите забелязват неочаквано възстановяване на определени спомени след директно насочване на електрически импулси върху пациентите, страдащи от това заболяване. През последните десетилетия с противоречив успех са прилагани различни подобни методологии в множество неврохирургични лечения, информира DigitalTrends. Учените са кръстили явлението, при което се използва електричество за възстановяване на спомени с името "Deja-Reve", което е свързано с френската дума за "вече сънувал".

 

Проучването им цели да пресъздаде всеки спомен, който възниква при сън. Оказва се, че най-добри резултати се получават при стимулиране на темпоралния лоб. Това е онази част от мозъка, която отговаря за дългосрочната памет и формирането на сънищата. Откритието е интересно, тъй като възможността да изследваме и провокираме спомени от миналото без директен стимул от околната среда ще ни позволи да разберем по-добре сложната структура на мозъка. Самият метод би улеснил лечението на редица неврологични заболявания.

 

Oще от Digital: Какво се случва с тялото ни, ако не спим достатъчно