Модерните технологии промениха начина, по който комуникираме и се забавляваме, и тепърва ще стават причина за още по-сериозни иновации. Учените от цял свят вече провеждат тестове с различни материали, които да намерят място в бъдещи смарт джаджи, които са гъвкави, тънки и евтини за производство. Специалисти на MIT направиха важна стъпка напред в реализирането на тази идея с разработването на нова техника за производство на полупроводници,съобщава spectrum.ieee.org.

 

Meтодът не само ще редуцира разходите, но е оптимизиран за джаджите с гъвкави дисплеи. Учените разработват ултратънки слоеве от графен, които могат да се прикрепят към повърхността на сегашните полупроводници. Тестове в лабораторни условия показват, че размерите им са толкова малки, че е лесно да се поставят един върху друг няколко подобни пласта. Досега не беше възможен този ефект, но метода на МIT е в състояние да промени настоящата ситуация.

 

За в бъдеще ще започнем да виждаме повече мобилни устройства, които използват двуизмерни полупроводници от този тип. Техниката им е приложима не само за графен, но и за други химични съединения и позволява атомно ниво да се контролира неговата структира. Тепърва предстоят още експерименти, но MIT са убедени, че с подобни иновации ще ускорят навлизането на ултратънки и достъпни мобилни устройства, които различни форм фактори, включително и гъвкави дисплеи.

 

Още от Digital: Девет невероятни приложения на графена