Батериите са неизменна част от електронните джаджи и са сфера, над която учените работят постоянно от десетилетия насам. Стотици научни проекти по цял свят търсят ефективни начини, с, които да подобрят капацитета им, за да ни гарантират повече време с мобилните устройства. От MIT сега се похвалиха, че вече разполагат с работещ прототип на електрод, чиито характеристики могат да увеличат мощността на батериите. Учените дори го определиха като "дълго търсената цел".

 

Ключовият елемент от проекта е да се използва чист литиев метал като анод на батерията, съобщава SlashGear. Този експеримент е част от концепцията за създаването на батерии, които са "изцяло твърди". По този начин се премахва течността или полимерния гел използван традиционно като електролит между двата електрона. Учените твърдят, че прототипа им представлява по-добра алтернатива, тъй като е не само по-безопасен, но и се отличава с по-висока енергийна плътност.

 

 

Разработването на твърда батерия има редица предимства, спрямо течните електролити и високата им летливост. Екипът от учени на MIT са разработили специална 3D наноархитектура с шестоъгълна форма. Тя се състои от MIEC тръби, които са частично инфузирани с твърд литиев метал. Докато лития се разширява при зареждане се влива в празното пространство между тръбите, което намалява напрежението при целия процес. Следващата цел пред учените е комерсиализация на технологията.

 

Още от Digital: Литиево-серните батерии ще позволят на смартфоните да издържат пет дни с едно зареждане