Научни специалисти от цял свят продължават да провеждат много експерименти, с които да разберат точно какви механизми в човешкия организъм водят до прекратяване на сънищата и събуждането ни. Учени от University of Bern сега направиха сериозна крачка напред в това отношение, като откриха невронна схема в мозъка ни, която е причина за тези процеси. От своя страна те успяват да идентифицират специална част от него, която се казва "Non-Rapid Eye Movement", която е отговорна за изваждането ни от състояние на т.нар "лека фаза" на съня, предаде Engadget. 

 

Въпросната невронна верига е разположена между два участъка на мозъка, а именно хипоталамуса и таламуса, като тестовете им показват, че тя се грижи именно за събуждането на хората. Учените стимулират този регион с електрически импулси и откриват, че в зависимост от техния интензитет това провокира плавно или мигновено събуждане на организма ни. Откритието им е интересно, тъй като може да доведе до разработване на изцяло нови техники, които да помогнат на потребителите, изпитващи проблеми със съня, както и до по-детайлно разбиране на процесите, водещи до невъзможността да отпочинат през нощта.

 

Локализирането на този регион в човешкия мозък е само първата стъпка към осъзнаването на механизмите, с които мозъка ни буди всяка сутрин и тепърва ще е обект на множество изследвания. Учените смятат, че с течение на времето те ще успеят да се възползват максимално от тази допълнителна информация и да разработят по-ефективни механизми за превенция на проблемите със сънищата, от които страдат милиони потребители по цял свят. Откриването на конкретния регион в мозъка, регулиращ начина, по който спим е изключително интересно и е само въпрос на време да станем свидетели на по-модерни техники за лечение.

 

Вижте употребата на смартфони променя работата на мозъка ни