Пенливата течност е една от най-популярните газирани напитки. Бирата е подходяща за разхлаждaне през летния сезон. Водещите пивоварни също така предлагат и специални видео, които са подходящи за зимата. Така любителите на биратa разполагат с разнообразни възможности за избор на подходящ напитка през четирите сезона на годината.

Специфичният вкус на газировката е една от най-отличителните характеристики между различните видове бира. Екип от учени на French National Centre for Scientific Research (CNRS), които също са любители на напитката проведоха интересен експеримент. Модерните технологиите станаха част от проект, който да отговори на въпроса колко мехурчета се съдържат в чаша бира.

За нуждите на своя проект CNRS използват стандартна бутилка от 250ml с популярен вид светъл лагер, който е изстуден до 6 градуса по Целзий, съобщава NewAtlas. Самият експеримент изчислява колко въглероден диоксид ще се разтвори в бира, която се излича в наклонена чаша и дава доста интересен отговор.

 

 

Оказва се, че за да се образуват мехурчетата е необходимо да има малки кухини в микроструктурата на самото стъкло, които са пълни с въздух. Когато се изсипе бирата този задържан въздух и кривината на самата чаша се превръщат в първата стъпка за образуване на мехурчета. Другото важно изискване е самите пукнатини да са с широчина от максимум 1.4 нанометра.

Снимки заснети с висока скорост показват, че мехурчетата стават по-големи, докато изплуват на повърхността, като при този процес се улавя по-голяма част от таза. Генерирането на мехурчета се забавя и спира, когато нивото на въглероден диоксид намалява.

Тестовете на учените показват, че до наливането на цялата чаша в напитката се формират между 200 хил. и 1 милион мехурчета.

 

Още от Digital: Създадоха бира по уникална китайска рецепта на 5000 години