Шоколадът е предпочитано лакомство за милиони хора, които дори и да поддържат здравословен режим понякога си позволят да се докоснат до опияняващия му аромат. Вероятно сте изпитвали усещането от момента, в който поставите шоколадово блокче в устата си как вкуса му е толкова приятен, че не ви се иска да спирате. Това не е признак за пристрастяване към шоколада, а съвсем нормален ефект от химична реакция, съобщава Mirror.Co. Uk.

 

Екип от учени на University of Munich направиха мащабно проучване, за да изследват този феномен. В крайна сметка те доказват, че вкуса на шоколада се дължи на  химикал, който е отговорен за придаването на свежия аромат на розите. Допирът на съставката с устните е директната причина да обожаваме да похапваме шоколад. Трябва да допълним, че изпечените какаови зърна са изключително богати на бета-йонон, който се среща в парфюми и етерични масла.

 

 

Специфичният аромат на шоколада е достатъчен, за да накара дори най-дисциплинираните хора да задоволят желанието си и да хапнат няколко парчета. Учените дори правят сравнение  хубавото и качествено вино, тъй като предлага съчетания от няколко отделни есенции, като банан, ванилия или сметана. Проучването им също така доказва, че шоколада активира повече от 900 различни рецептора в горната част на ноздрите ни, което ни кара да жадуваме за допълнително количество от любимото ни лакомство.

 

Още от Digital: Защо шоколадът може да изчезне до 2050г.