Едва ли има човек, който да не харесва шоколад. Любимото на милиони хора лакомство винаги е било обвинявано за негативните ефекти и вредите върху човешкия организъм, особено за хората спазващи диети и стриктен здравословен режим. Оказва се, че шоколада има и доста позитивни страни. Последното проучване на италиански специалисти от University of Laquilla доказва, че съдържанието на какао стимулира дългосрочната памет, информира BusinessInsider.

 

Според данните им флавоноидите, които се съдържат в какаовите зърна подобряват когнитивните функции на човешкия мозък. Химичните съединения на тях също така противодействат на негативните ефекти на тежки заболявания като Алцхаймер и Паркинксон. Учените забелязват, че тенденцията шоколада да подобрява паметта обхваща хората от всички възрастови групи. Още по-интересното е, че този ефект е още по-силен сред онези от тях, които страдат от заболявания свързани с паметта.

 

Редовната консумация на шоколад стимулира притока на кръв на мозъка, което повишава и неговата ефективност. Подобни ефекти се забелязват и при други храни и течности, които съдържат какао. Разбира се тази информация не означава, че трябва да прекаляваме с консумацията на шоколад, а просто е добре да знаете, че любимото ни лакомство си имa и своите добри страни.

 

Вижте как тренировка четири часа след като сме научили нещо ново подобрява паметта