Недоспиването е голям проблем и броя на хората, които страдат от това се увеличава постоянно, като сега изследователи от University of Michigan проведоха мащабно проучване, за да разберат колко от нас не отделят достатъчно време за сън. Информацията от него е много любопитна и за съжаление потвърждава първоначалните им очаквания, тъй като показва, че един от всеки трима души, които участват в него спи по-малко от седем часа на денонощие. Самото проучване е направено благодарение на специално мобилнo приложение, което те се съгласяват да инсталират на своите смартфони, информира Engadget. 

 

Доброволците са от различни държави по цял свят, а резултатите показват интересни тенденции, като например, че хората в Холандия спят най-много, като цифрата в този случай е 8 часа и 12 минути. На другият полюс са гражданите на Япония и Сингапур, които не спят повече от 7 часа и 24 минути, като учените стигат до заключението, че хората, които имат достъп до повече слънчева светлина си лягат по-рано, но се събуждат много по-отпочинали сутрин. Според проучването дамите на възраст между 30 и 60 години обикновено получават повече сън, тъй като са в леглото по-рано, но се събуждат по-късно. 

 

В същото време при мъжете в тази възрастова категория данните са най-ниски от всички останали групи, с които е проведено прочуването на изследователите, което отбелязва наличието на много интересна тенденция. Eдна от причините броя на хората, които не спят достатъчно да е толкова висок е стреса и динамичното им ежедневие, което се забелязва както при децата, така и при по-възрастните участници. В заключение ще отбележим, че недостатъчното спане е голям проблем, който би могъл да предизвика неочаквани здравословни състояния, а употребата на смартфони в леглото не допринася особено за отстраняването му.

 

Вижте как откриха, че мобилните устройства не влияят на сънищата ни