Технологиите за зареждане са една от сферите, която се развива най-бързо през последните години. Водещите производители вече предлагат 45W и 66W системи за бързо зареждане, като допринасят за развитието на методите за безжичен заряд. Всяка компания предлага различно решение за своите смартфони, позволяващо за кратко време да заредите максимално батерията.

Учените смятат, че бъдещето на този тип технологии за смартфони е в лазерите. Изпращането на сигнали по този начин е оптимално решение за зареждане на устройства от разстояние. Сега научаваме за една от най-интересните разработки в тази сфера, която е свързана с разработката на уникално устройство, което създателите му определят като "анти-лазер".

Лазерите излъчват светлинни частици или фотони един след друг в определена поредица, докато новата джаджа прави противоположното - изсмуква фотоните в обратен ред. Toва е възможно заради явление, което е известно като "Coherent Perfect Absorption (CPA)" и крие голям потенциал да подобри системите за безжично зареждане.

 

 

Публичната демонстрация, която проведоха учените демонстрира, че анти-лазерните устройства са в състояние да приемат 99.996% от изпратената мощност. Това е възможно дори в ежедневни ситуации, когато движението на обекти или различни прегради като стени, пречат на оптималния сигнал.

За провеждането на експеримента са необходими два модула, като единия изпраща необходимия заряд, а другият изсмуква фотоните, за да захрани устройството. На този етап идеята за "анти-лазер" е единствено теория в лабораторния условия, но учените ще продължат с експериментите.

Интересният проект е поредното доказателство за потенциалните приложения и лазерите и компютърните системи със светлина в ежеднението на масовия потребител.

 

Още от Digital: Смартфоните със 100W безжично зареждане ще са факт през 2021г.