Uber и NASA са сключили партньорство за съвместна работа по електрически летателен апарат, който да се използва за такси, съобщава Dezeen. Целта е летящото такси да заработи в Лос Анджелис най-късно през 2020 г. Услугата ще се казва UberAIR. Плановете са след Лос Анджелис, постепенно да започне да се предлага в Далас, Форт Уорт и Сан Франциско. Поръчката на таксито ще става чрез мобилно приложение.

 

Летящото такси ще излита и каца вертикално. То ще може да превозва до 4 души едновременно, като ще има и опция те да си споделят транспорта, съответно и цената. Така потребители, които не се познават, ще могат да се возят заедно в таксито, когато точките им на пристигане и тръгване са близки.

 

Uber смята, че електрическите летящи таксита ще помогнат много в тежкия трафик на Лос Анджелис. Компанията изчислява, че пътуване, което с кола отнема около 80 минути, ще отнема само 30 минути във въздуха. Недостатък е, че то ще може да излиза и каца само на определени площадки, но компанията се надява те да са достатъчно много, за да не е проблем. Тя вече работи по партньорства с притежатели на имоти и сгради, за да направи подобни тестове.

 

Основната цел на UberAIR е услугата да работи от 2020 г., като да е напълно развита и да извършва десетки хиляди полети дневно в Лос Анджелис до 2028 г., когато там ще са Олимпийските игри.

 

Още от Digital: Дубай успешно тестваха безпилотните дронове за летящата си таксиметрова услуга