Twitter може да не е първата асоциация, когато стане въпрос за социални мрежи. Въпреки това микроблогинг платформата се използва активно от над 300 млн. потребители. Приложението е популярно в някои страни, като голяма част от аудиторията е локализиранa в САЩ. Доста европейски граждани също разчитат на Twitter за ежедневен достъп до новини, интересни публикации и ексклузивно съдържание.

Компанията опитва да избяга директната конкуренция с Facebook и притежава сериозен финансов ресурс. Така например преди месеци ви информирахме, че Twitter също искат да купят TikTok. Възможността да придобият приложението се появи след като американското правителство принуди разработчиците да продадат бизнеса си в САЩ.

Офертата на Twitter все пак не бе приета, но е показателен пример за начина, по който компанията опитва да търси възможности за експанзия в индустрията. Един от приоритетите за годината ще бъдат увеличените инвестиции във виртуална валута, както и придобиването на обещаващи приложения, които обещават бъдещ растеж.

 

 

Сега разбираме, че представители на Twitter са установили контакти и бизнес срещи с индийския стартъп ShareChat. Любопитна подробност е, че компанията вече инвестира повече от $100 млн. за развитието на социално медийната платформа. По този начин Twitter опитват да разширят влиянието си в Индия, която е втория най-голям интернет пазар.

Според информация на TеchCrunch преговорите са достигнали финална фаза и Twitter са предложили сума от $1.1 млрд., за да купят бизнеса на петгодишния стартъп. Успоредно с това се обещават допълнителни инвестиции за още $900 млн. Конкретният мотив за сделката е желанието на Twitter да придобият контрол над Moj - приложение за споделяне на кратки клипове.

Предложената сума може да превърне Moj в по-сериозен конкурент на TikTok и респективно в солиден източник на приходи за Twitter в Индия. Разговорите между двете страни все още не са довели до постигане на финално споразумение, но интереса към ShareChat изглежда става все по-сериозен.

 

Още от Digital: Twitter представиха нов Share бутон за Android