Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 Edition - Дизайн, Иновации и Дисплей

Следва: Acer Iconia W3
Loading the player...

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 Edition - Дизайн, Иновации и Дисплей

Публикувано на 19.03.2014 00:30 / oт
Милен Тончев

След като преди близо година Lenovo представиха революционният си карбонов ултрабук ThinkPad X1 Carbon, днес ставаме свидетели на премиерата на неговият наследник. Бранда не залага на ново наименование, а подобно на Samsung Galaxy Note 10.1 добавят 2014 Edition към първото име. Разликите и иновациите обаче не са толкова малко колкото предполагаме първоначално. Точно какви, екипът на Digital.bg ще ви разкаже в поредица от две видео ревюта. В днешното ще започнем с дизайна, използваните материали, дисплеят и част от технологичните иновации.

 

Въпросът

Преди това обаче, ще ви зададем вече дежурният ни любопитният въпрос. Кога е измислен карбона и кой е създателят му?

 

Дизайн

Външно 2014 Edition много наподобява предшественика си, но разлики, макар и незначителни все пак има. В по-голямата си част корпусът е изработен от свръх здравият и еластичен карбон фибрър. Материал създаден на базата на въглеродни нишки, който се използва масово в авиацията, супер спортните автомобили, NASA и дори при хубавите риболовни въдици. Материалът тук обаче е получил наподобяващо гума покритие, така, че не се учудвайте защо корпусът не стои на квадратчета. Идеята на това покритие е да абсорбира влагата при допира с пръсти и да е устойчив на драскане. Дизайнът на X1 е елегантен и футуристичен, наподобяващ самолетите Стелт. Отсечени линии, притъпени ъгли и характерно изтъняване в предната част. Тя се явява и най-тънката точка на и без това оскъдният на размери профил. По данните дадени ни от Lenovo – максимумът е 18.54мм с ширина 331мм на дълбочина 226. С нашият електронен шублер, ние също подложихме ултрабука на тест. Резултата е 18.73, като отново влиза в критериите на Intel за Ultrabook, спрямо които той трябва да е максимум 23мм. Все пак имайте предвид, че това тук не е най-тънкият X1 Carbon. Какво имаме предвид ще разберете малко по-късно.

 

Дисплей

Със своят профил от едва 5.67мм дисплеят е толкова тънък, че имаме чувството, че ще се порежем на него. Заради карбоновата си обвивка той обаче е и много здрав, така че не се притеснявайте, че ще се счупи. Нагледно доказателство са опитите ни за кривене, при които оста поддава, но без дори да се чуват скърцания, камо ли по-сериозни последствия. Дисплеят няма ограничение в отварянето и може да застане водоравно на повърхността върху която го поставяме.

 

Екранът на новият Lenovo ThinkPad X1 Carbon е 14” TN IPS с върховата за подобен тип устройство WQHD резолюция 2560x1440 пиксела. Такава, каквато има Apple MacBook Pro Retina 13. От тук следва, че Carbon 2014 Edition има 209 ppi плътност на изображение със страна на точката 0.121мм. Статистически погледнато, това е един много добър резултат, но все още прекалено далече от шампиона Fujitsu LifeBook U904 - 262 точки за инч, със страна 0.097мм. Но като изключим този рекорд, картината на Леновото е много добра, с детайлно изображение и липса на каквато и да било пикселизация, дори при работа от съвсем близко разстояние. Зрителните ъгли са високи, а цветовете с реалистичен изглед. Отчитаме като минус обаче прекалено ниската яркост. Нейното разпределение по продължение цялата повърхност на дисплея е 86%. Времето за реакция е добро, като това потвърждават и експериментите ни с динамични игри.

 

Иновации

Тестваният от нас 2014 Edition е с дисплей с поддръжка на 10-точков мултитъч. На пазара обаче може да се срещне и втора версия с моделна абревуатура 20A7005MGE. Нейният дисплей е със същите параметри, но не е тъчскрийн. Този вариант на ултрабука е и по-лек, със 64гр, както и по-тънък. И двата дисплея обаче имат една много полезна при презентации екстра – разпознаване на гласови и жестови команди. Ето например прелистването на страниците става с ръка от разстояние, същото е положението със спирането и стартирането на музика или просто контрол на звука. Gesture Control. За целта работим с насочване към 1.3MP WEB камерата в диапазон от половин до 2 метра. За съжаление обаче функцията е активна единствено при работа на светло. Най-често използваните с това приложение програми са Windows Media Player, Adobe PDF Reader и Power Point.

 

Отговорът

А сега е време да отговорим на любопитният, но и малко подвеждащ въпрос, който ви зададохме в началото на ревюто си. Самото наименование Carbon идва от латинската дума "Carbo" (въглища) и е химически елемент със символ C и атомен номер 6 от Менделеевата таблица. Той бил дефиниран като елемент още през далечната 1789г от френският нобелов лауреат и химик Antoine Lavoisier. Материалът от който е направен и тестваният от нас ThinkPad X1 е Carbon fiber. Той е далеч по-ново откритие, създадено от американеца Roger Bacon през 1958г. с цел да подпомогне развитието на авиацията.

Прочети повече
свързани статии
ТikTok
ТikTok представиха музикални ефекти за създаване на по-атрактивни клипове
ТikTok представиха музикални ефекти за създаване на по-атрактивни клипове
Платформата за споделяне на кратки видео клипове вече е толкова популярно, че едва ли има много хора, които не са чували името TikTok. Внушителният интерес на младите потребители към заглавието и опциите да създават атрактивно съдържание превърнаха заглавието в световен феномен. Въпреки известни затруднения със сигурността и забраната в държави като Индия приложението продължава да бъде изключително успешно. Социални мрежи като Facebook и Twitter също разпространяват съдържание, което е създадено в TikTok. Ако разполагате с акаунт в мобилното приложение вероятно ще се зарадвате да научите за последното важно подобрение. Разработчиците са създали атрактивна колекция от музикални ефекти, с които ще позволят създаването на още по-креативно съдържание в TikTok. На този етап ни очакват шест различни ефекта, като всеки от тях ще реагира на различни звуци от вашата музика. Първият от тях се казва Music Vizualizer и се отличава с ретро визия вдъхновена от 80-те с фон в синьо, розови и лилави отенъци, съобщавa MakeUseOf.     Потребителите ще могат да застанат в центъра и да запишат своя клип на интересния фон, който ще се променя под звуците на музиката. Друг интересен ефект е т.нар. "Music Mashine", с който ще влезете в ролята на DJ, който се грижи за доброто настроение на аудиторията. Aктивирането му ще покаже интерактивен BPM слайдер, от който да изпробвате различни бийтове и звуци. Разработчиците от ByteDance подготвят още четири нови предложения с имената Text Beats, Solid Beats, Mirror Beats и Delayed Beats. Тези ефекти предлагат различно оформление, но също ще реагират на личния подбор на музика на потребителите за всяко видео. Алгоритмите на TikTok ще погрижат за плавното преливане между кадрите, за да гарантират най-добрия реалистичен ефект. Разпространението до всички потребители се очаква в следващите седмици.   Още от Digtial: Сигурно приложение ли е TikTok
видео ревю
Тестваме Motorola Moto G9 Power - Ревю с впечатления от смартфона
Тестваме Motorola Moto G9 Power - Ревю с впечатления от смартфона
В повечето случаи ниската цена е определяща при избора на бъдещият ви нов смартфон. В последно време обаче ниската цена, не е задължително да си кореспондира и с ниско качество, каквото преди години бяхме свикнали да получаваме от бюджетните смартфони. Нагледното доказателство за думите ни се крие в тази кутия и с него Digitial.bg ще ви запознае подробно в това свое видео ревю. Уважаеми любители на новите технологии - Motorola Moto G9 Power.  
LinkedIn
LinkedIn вече има функция за видео профили
LinkedIn вече има функция за видео профили
Социалната  мрежа се използва от над 740 млн. души и се утвърди като водеща платформа за професионална реализация в уеб пространството. Публикуването на полезна информация и откриването на бъдещи работодатели не е единственият фокус за LinkedIn. Последните ъпдейти са насочени към подобряването на възможностите за онлайн обучения, кариерно развитие и комуникация с други потребители в профилите. Ако използвате LinkedIn ще е добре да научите за подобренията в последната актуализация на платформата. Интеграцията им към всички акаунти ще става на етапи и ще се реализира през следващите няколко седмици. Първата интересна функция е свързана с опцията да използвате кратък видео клип, за да представите качествата си в максимално атрактивна светлина. Това ще е възможно с Cover Story функцията, която ще предложи още по-интерактивен начин да сърфираме в потребителските профили на LinkedIn. Всеки потребител ще разполага със възможността да прояви креативност и сам да избере как да се промотира с видео в популярната платформа.     След това ще видите оранжев пръстен около профилната снимка, която е допълнена от превю на вашето видео. което ще се пуска директно във вътрешната част на рамката. Изчисленият показват, че разговорите в LinkedIn са се увеличили с повече от 50% през последните 12 месеца. Разработчиците на компанията са създали функция с името Creator Mode, която е достъпна от Dashboard секцията на акаунтите. Предвидена е опция да добавяте хаштагове, за да информират останалите в кои категории и теми публикувате съдържание най-често. В горната част на интерфейса ще видите "Connect" и "Follow" бутоните, с които удобно да управлявате своите разговори и да комуникирате с другите хора. Актуализацията вече е налична за ограничен брой потребители.   Oще от Digital: LinkedIn ще позволи да прикачваме мултимедийно съдържание към своите профили
шеги
5 оригинални шеги, които можете да направите във Facebook за 1 април
5 оригинални шеги, които можете да направите във Facebook за 1 април
На 1-ви април честваме Денят на лъжата, когато всички правят номера на приятели и роднини. Ако искате да си направите шега и с приятелите, които не са до вас, можете да използвате
деня на шегата
Как се е родила идеята за шегите на 1 април
Как се е родила идеята за шегите на 1 април
В началото една от най-разпространените шеги на 1 април е да се издебне някой приятел и без той да види да поставите хартиена риба на гърба му.
още видеа
DMCA.com Protection Status