Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода

Как Работи: Как да "reset-нем" smart устройството си

Следва: Как Работи: Какво е...
Loading the player...

Как Работи: Как да "reset-нем" smart устройството си

Публикувано на 06.09.2014 00:30 / oт
Милен Тончев

За никой не е тайна, че днес технологиите се развиват мълниеносно. Ако преди 10-тина години купувайки мобилен телефон, ние знаехме, че той ще е актуален в близките 3-4, то днес нещата стоят по малко по-различен начин. Средно технологичните марки представят ново поколение на около година. Статистиката обаче сочи, че повечето потребители използват новият си умен телефон или таблет около 2 години или времето в което той е гаранционен. Така, че колкото и да харесваме своята Smart джаджа, някой ден ние я продаваме. В това видео екипът на Digital.bg ще ви обясни подробно какво трябва да направите, за да изчистите телефона си преди продажба и как най-лесно да прехвърлите информацията си.

 

Прехвърляне на информация за Android

Като едно пояснение, днес ще си говорим за android базирани смартфони. Първо ще започнем от запазването на информацията. Ако телефонът ви има слот за microSD карта памет то варианта е да прехвърлите информацията си върху нея. Как да разберете дали мате карта памет – влизате в Settings, Storage, слайднете най-долу. Там ще видите SD CARD ако телефона ви поддържа такава. Ако в предназначеното за картата гнездо е поставена такава – тук ще пише с какъв обем е и колко са заетото и свободното пространство. Ако няма карта и гнездото е празно, пише – Insert an SD card for mounting.

 

Копиране на информация чрез microSD карта

Другият вариант да разберете дали имате microSD карта с памет е още по-лесен. Огледайте периферията на устройството си за такава. При смартфоните рядко ще намерим изход, но при таблетите много често картата е тук. Ако не е и джаджата има сваляем заден капак, то изхода за microSD се намира под него, непосредствено до батерията.

 

Е вече знаем, че имаме карта памет, с нейна помощ ще запаметим снимки и видео от телефона си и ще ги прехвърлим на следващото си устройство. Как става това – влизате в галерията на телефона си. Маркирате отделен файл или всички и от опциите избирате Copy to SD card. След това просто монтирайте картата в новият си смартфон.

 

Прехвърляне на снимки от телефон на телефон

Вторият вариант за запазване на информацията е сходен като принцип, но прехвърляме върху компютъра си. Той е и едно от решенията за потребители, чиито Smart устройства нямат допълнителна карта памет. В окомплектовката на смартфона си – вие винаги имате зарядно. Кабелът който е част от него може да се сваля и свързвайки го през същият този microUSB порт през който зареждате, сега свързвайки другият край към компютъра си можете да прехвърлите файлове. Понякога на екрана на компютъра ви излиза директно съобщение за отваряне на папка. Но в други случаи трябва да направите още няколко стъпки. Плъзнете пръст надолу по екрана на смартфона си и извадете изскачащото меню. Там изберете USB connected – за да можете да започнете да прехвърляте файлове, сега изберете Turn on USB storage. След което потвърдете. Сега вече на прозореца на компютъра ви излезе AutoPlay папка за Автоматично Отваряне. Изберете Open folder to view Files (Отвори папка, за да видиш файловете) и вече сте в паметта на Smart устройството си. Снимките и видеото ви почти винаги се намират в DCIM папката. Сега просто ги маркирайте с курсора на мишката – копирате и прехвърляте в отделна папка която предварително сте направили в паметта на компютъра си. Ако новият ви телефон е пред вас, можете да свържете и него по идентичен начин към компютъра. При нови телефони има нужда от автоматична инсталация на драйвъри, така че може да отнеме няколко секунди повече. Процеса обаче е същия. Така след като и двата смартфона са свързани към компютъра ви, можете да прехвърляте от единия директно на другия.

 

Файловете си можете да съхранявате и виртуално в така нареченият облак, чрез различни приложения, като например DropBox или чрез автоматичната синхронизация на Google. Това обаче ще ви покажем в отделно разясняващо видео.

 

Сега след като се уверихме, че сме прехвърлили данните си, ще ви покажем и стъпките по изчистването на смартфона или таблета ни преди продажба. Все пак едва ли бихме искали новият му собственик да може да влиза в пощите, социалните ни профили или на други места в мрежата които сме посетили и в които сме имали регистрации. Също така ще изтрием контактите си, снимки, видео и дори точките към които сме се свързвали за Wi-Fi.

 

Как да изчистим смартфона си? Hard Reset

Процеса който ще ви покажем стъпка по стъпка е много бърз и лесен и за краткост го наричаме Reset – Връщане към заводски настройки. Изберете отново Settings (настройки). При някои смартфони просто слайднете надолу, докато не намерите под менюто Backup & reset, при други изберете под менюто Security (Сигурност) където ще намерите въпросната. Тук имате две възможности – пълно или частично нулиране. Второто трябва да се отметне допълнително. При него ще запазите всички приложения които сте сваляли, ако искате и новият собственик на джаджата ви да ги има. Ние обаче избираме Factory data reset или Пълното нулиране, връщащо към заводските настройки. Тук имате още едно потвърждение…и още едно. След което просто изчакайте, без да вадите батерията на устройството си. Е вече телефона или таблета ви е готов за новият си собственик.

Прочети повече
свързани статии
YouTube
YouTube премахват бутона за изтриване на дублирани клипове
YouTube премахват бутона за изтриване на дублирани клипове
YouTube е услуга, която експериментира постоянно с нови функции, но често премахва опции, които не се радват на голяма популярност сред потребителите. Постигането на оптималния баланс е едно от големите предизвикателства, пред което са изправени от Google. Само преди дни ви информирахме, че за новия конкурент на TikTok, който се казва YouTube Stories.  Желанието на компанията да прекарваме повече време в профилите, обаче е свързано и с премахването на някои функции свързани с управлението на плейлистите. Google планират да спрат опцията за видео бележки и автоматично добавяне, както и да премахнат бутона за изтриване на дублирани клипове. Информацията е публикувана в YouTube Help Center страницата на услугата.     Потребителите на YouTube няма да имат достъп до тези функционалности от 8 октомври, съобщава AndroidPolice. Другите промени, които влизат в сила на тази дата включват премахване на функцията за автоматично добавяне на клипове в плейлисти и създаването на видео бележки към тях. Причината за спирането на функциите е липсата на достатъчен интерес сред потребителите и опитите на Google да опростят интерфейса на приложението.   Oще от Digitai: Как да настроим Youtube и други популярни приложения да превъртат клиповете с 10 секунди напред или назад
снимки
Най-полезните трикове, с които ще правите по-качествени снимки със смартфона
Най-полезните трикове, с които ще правите по-качествени снимки със смартфона
Kaзват, че силата е в ръцете на фотографа. Невероятни снимки могат да бъдат заснети с всяко смарт устройство, стига то да е попаднало в подходящите ръце. Всичко, което е необходимо, за да подобрите качеството на снимките заснети със телефона си, е да научите няколко трика. Може да направите това от информацията на Digital Camera World. 1. Експозията е важна Понякога може да се случи така, че вашият обект да е или твърде тъмен, или прекалено ярък. Това може да създаде проблем, ако някои части от изображението ви са много по-ярки (или по-тъмни) от други. За да корегирате това, докоснете областта на екрана, където лежи обектът и вашата камера автоматично ще коригира експозицията, за да я балансира. 2. Приближете се, но не твърде много Всички лещи имат минимално разстояние за фокусиране - тоест точка пред обектива, при която той не фокусира по-близо. Ако сте много близко и обектът ви е все още размазан, отдръпнете се назад, докато се фокусира. 3. Използвайте решетката В повечето камери на смартфоните има вградена решетка, която разделя екрана на три секции, за да може да използвате най-известното правило във фотографията: правилото на третините. Идеята е, че ако поставите обекта си по една от тези линии или в някоя от пресечените точки, ще получите по-стилна композиция. 4. Използвайте светлината от прозореца Не прекалявайте с използването на светкавицата на вашия смартфон. Най-евтиният и бърз начин за получаване на красиви изображения е да използвате светлината идваща от прозореца си. Ако можете, избягвайте пряката слънчева светлина. Меката и дифузна светлина ще допълни обекта ви много по-добре.  5. Блокирайте отблясъците на обектива Например, залязващото слънце може да е причината за много отблясъци на обектива. Решението? Блокирайте тази светлина с ръка, поставена до обектива, но внимавайте да не вкарате пръсти в кадъра. Уличните светлини също може да ви създават неприятности. 6. Не се притеснявайте да използвате предната камера на телефона си Не си мислете, че предната камера е само за селфита. Тя е изключително удобен и за заснемане на различни трудно достъпни места. Например, ако искате да снимате стълбище, може да ви бъде неудобно да използвате стандартната камера. С предната камера обаче можете да видите композицията ясно и да направите каквито и да са настройки, тъй като всички контроли са лесно достъпни. 7. Снимайте през прозореца Използвайте въображението си! Ако се натъкнете на витраж или прозорци, които са скосени, още по-добре. Използвайте това изкривяване в своя полза. 8. Почистете обектива Производителите на смартфони проектират продуктите си така че да са устойчиви на надраскване, а това е особено важно за обектива на камерата. Една малка драскотина ще съсипе всичките ви снимки. Въпреки, че са устойчиви на надраскване, ще трябва да ги почиствате от време на време. Най-добре да правите това с микрофибърна кърпа. 9. Дръжте телефона стабилно докато снимате Дръжте телефона докато снимате неподвижен, за да не получавате замъглени снимки. Това важи особено когато снимате при слаба светлина. За най-добри резултати използвайте статив. 10. Сменете ъгъла По-старите телефони имат една задна камера. Най-добрите модели днес, обикновено имат и широкоъгълен и телеобектив. Този избор на фокусно разстояние ви дава шанс да добавите разнообразие към вашия албум със снимки.   Вижте 7 лесни начина за създаване на качествени макро снимки
YouTube
YouTube тестват по-видим бутон за ъплоуд на видео за Android
YouTube тестват по-видим бутон за ъплоуд на видео за Android
Aвторите на съдържание разполагат с разнообразни възможности за избор на подходяща платформа, в която да ъплоуднат своите видео творения. YouTube е една от най-популярните услуги в интернет и закономерно предизвиква голям интерес сред хората, които стриймват на живо и инфлуенсърите.  Google активно работят за добавяне на нови функционалности, за да улеснят още повече авторите в създаването, редактирането и промотирането на съдържанието им в YouTube. Колкото по-лесно можем да качваме, откриваме и гледаме видео, толкова по-активни ще бъдем в профилите си.  Софтуерните инженери на компанията вече тестват няколко нови инструменти, които засега са достъпни за ограничен брой потребители. Подобни промени не са случайност, а редовна практика на Google, с която искат да превърнат в YouTube най-предпочитаната платформа за авторите на видео съдържание. Една от идеите, над които се работи е да се промени визията и локацията на бутона за качване на мултимедия от устройствата с Android, информира AndroidPolice.     Oбратната връзка с потребителите разкрива на Google, че много хора намират за объркващо настоящото местоположение на този важен компонент от интерфейса на YouTube. Именно това е причината да се тестват алтернативни локации, на които да бъде разположен бутона за ъплоуд.  Google искат едновременно да го направят максимално видим, но също да улеснят натискането му с една ръка от смартфоните. Оказва се, че най-подходящата позиция е в центъра на лентата за навигация в долната част на интерфейса на YouTube за Android.  Добавянето на икона за качване на видео в тази секция означава, че иконата за нотификации вече е позиционирана в горната част. Така замества настоящата позиция на "Upload" бутона и вече няма да бъде в долната част. Дисплеите на мобилните устройства имат ограничени размери и Google искат да се възползват максимално от наличното пространство.  Актуализацията вероятно скоро ще е достъпна за всички потребители.    Oще от Digital: 5 нестандартни начина, по които може да гледате YouTube
YouTube
YouTube са премахнали 11 милиона видео клипа с неподходящо съдържание през първата половина на 2020г.
YouTube са премахнали 11 милиона видео клипа с неподходящо съдържание през първата половина на 2020г.
Разпространението на коронавируса изправи пред неочаквани затруднения големите технологични компании. Google например се сблъскаха с голямо предизвикателство да извършват мониторинг на съдържанието, като идентифицират и премахват неподходящи видео клипове от услугата. Мерките за социална изолация също така редуцират и броя на служители, които работят в отдела за качеството на съдържание в YouTube. Вместо това Google използват автоматизирани системи, които следят и блокират съдържание, което не отговаря на условията и високите стандарти на най-популярната видео услуга в интернет. Компанията публикува традиционния си доклад, от който разбираме, че през второто тримесечие на годината системите на YouTube са блокирали 11.4 млн. видео клипа.  Преобладаващата част от съдържанието или 10.85 млн. материала са изтрити от автоматизирания софтуер на Google. Намаляването на капацитета на реалната работна сила, обаче не се е отразило съществено на ефективността на YouTube, тъй като aлгоритмите за автоматизация са оперирали на още по-високи обороти от обикновено, за да се справят с трафика.     Официалните данни потвърждават, че филтрите на YouTube са премахнали два пъти повече видео клипове, в сравнение с отчетените стойности през първото тримесечие на годината. Специален акцент за Google са децата и тийнейджърите, които често са обект на масирани кампании, съдържащи обидни чатове и неподходящи видео кадри.  Алгоритмите на YouTube са блокирали 3.8 млн. клипа с подобно съдържание, като втората най-голяма категория са рекламните измами. Повече от 1.7 млн. видео файла са изтрити заради наличие на сексуално съдържание, като над 1.2 млн. са премахнати заради сцени на насилие и 900 хил. за обиди на етническа и религиозна основа.  Неправителствени организации са регистрирали 2220 от заявките, а ексклузивните молби на държавни агенции са отчетени в 25 от случаите. Любопитен факт е, че 382 хил. от видео материалите са докладвани от реални потребители на YouTube. Oт Google също така твърдят, че три четвърти от съдържанието е изтрито преди да бъде гледано от над 10 души.   Oще от Digital:Как да търсим правилно в YouTube
смартфони
5 навика при използването на смартфона, които е добре да избягвате
5 навика при използването на смартфона, които е добре да избягвате
Ако трябва да определите едно електронно устройство, което използвате непрекъснато и без което не можете, вероятно ще изберете смартфона си. Толкова сме свикнали да разчитаме на телефоните си, при това за толкова много неща, че се страхуваме да си представим живота без тях. Елон Мъск веднъж каза, че няма нужда да се страхуваме че ще станем киборги в бъдеще, защото вече сме. Проблемът е, че може би не сме наясно с всички лоши влияния, които смартфоните оказват върху нас. Ето пет навика, при използването на смартфона, от които трябва да се отървем, според Phone Arena. При това колкото по-рано успеем в това, толкова по-добре. Да поглеждате постоянно към телефона си Това е огромен проблем. В момента, много изследвания обвързват прекомерната употреба на смартфоните и пристрастяването към тях към различни психологически състояния като депресия, тревожност и натрапчиво поведение. Може би е крайно време да вземете мерки! В повечето съвременни смартфони има различни опции за цифрово благополучие – опитайте ги. Разходете се навън без телефона си или ако работите, поставете телефона си в чекмедже или там където е извън полезрението ви. Някои проучвания установяват, че хората са по-ефективни на работа, когато не виждат телефона си. Да правите снимки или да записвате видео, вместо да се наслаждавате на събитието Смартфоните успешно замениха запалките по време на концертите и това може да е добре, но има по-належащ въпрос. Хората са толкова фокусирани върху валидирането на присъствието си на някое готино място като концерт или на екзотична дестинация, че не успяват да му се насладят. Платили сте за събитие, на което да присъствате на живо, нали? Тогава защо не му се насладите по старомодния начин, а го консумирате чрез екран на смартфона си? Да изпращате глупави съобщения, за които после ще съжалявате Вече дори има термин за това – „Drunk-smarphoning“. Ако сте планирали да покажете на бившия си всички чувства, които сте скрили от него, когато сте се разделяли, не го правете. Лоша идея, това рядко завършва добре. Това се отнася за публикации във Facebook, Messenger, Instagram, SMS и практически всеки тип комуникация, която включва вашия смартфон. Да прекалявате със споделянето Споделянето на подходяща информация с близките ви приятели е нещо напълно в реда на нещата, но когато започнете постоянно да ги информирате за ежедневните си дейности като ядене, почистване, разходка на кучето, миене на чиниите и т.н., нещата започват да излизат извън контрол.  Не си мислете, че тези моменти не могат да бъдат интересни и не си струва да се споделят. Не, само помнете, че качеството е по-важно от количеството. И освен това, добре е да запазите нещо за себе лично, тайно от другите. По този начин хората ще се интересуват по-дълго от вас. Да използвате телефона си по време на опасни ситуации Помните ли колко инцидента станаха, когато светът беше полудял по PokemonGO? Без да подкопаваме способността ви за многозадачност, добре е да разбирате, че понякога се нуждаете от цялото си внимание, за да не се нараните или пострадате по друг начин. Такива ситуации са когато шофирате, разхождате се из града в натоварен час, извършвате парични операции и др. Последствията могат да бъдат ужасни.   Вижте защо всички смартфони изглеждат еднакво
още видеа
DMCA.com Protection Status