Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода

Български компютър - Правец 8Ц

Следва: Samsung Series 6...
Loading the player...

Български компютър - Правец 8Ц

Публикувано на 01.04.2014 00:30 / oт
Милен Тончев

Екипът на Digital.bg винаги ви е показвал най-новото и актуално от ежедневно допълващият се технологичен свят. Наравно с премиерите, често ви показваме интересни и шантави джаджи, а понякога дори избързваме преди всички останали и с пред-премиерни продукти. В днешното видео ревю също ще ви покажем нещо ексклузивно не само за родното, но и за световното интернет пространство. Нека обаче първо направим един ретроспективен поглед назад в историята на компютрите.

 

Историята на Първият Български Компютър

Това е българският инж. Иван Марангозов. През далечната 1980г., той заедно с инж. Кънчо Досев е един от родителите на първия в България персонален компютър ИМКО-1. Зад тази абревиатура се крие Индивидуален МикроКОмпютър, който е разработен по модела Apple II, с тази разлика, че българската машина не работила с флопи (защото в България не се произвеждали)...а на магнетофонна лента - да правилно чухте. Цената на джаджата била около 2600$.

 

Стартират продажбите 

И така от 1982г. стартират продажбите на персоналните компютри Правец. Един от които днес в идеално състояние е в ръцете на екипа на Digital.bg за тест. Уважаеми фенове на технологиите – Правец 8Ц.

 

Дизайн

Ако се върнем 1/4 век назад, това щеше да е най-новият модел компютър който се предлага у нас. Той е наследникът на Правец 8А. 8Ц е новият бюджетен модел в редиците на компютърният завод базиран в родният град на управлявалият 35г България – Тодор Живков. Политиката обаче ще оставим на другите…ние ще се съсредоточим върху това от което разбираме най-много – Технологиите.

 

Любопитен въпрос 

Тук по традиция ще ви зададем днешният ни любопитен въпрос – каква е тази машина, отделни детайли от която виждате на екраните си? Сложен въпрос, отговорът на който ще научите по-късно в нашето видео ревю.

 

Сега нека започнем от дизайна на това технологично чудо от края на 80-те. Екстериорът на 8Ц почти на 100% копира този на 8М и 8А. Тази модна линия ще продължи по-късно и 8С. Клавиатурата тук вече е подредена като правоъгълник, модернизирала досегашната неправилна форма. Другата новост са 3-те светлинни индикатора в дясно - те обозначават Power, Caps Lock и C/L Lock, заменяйки вече остарелите червена и зелена лампичка. Стрелковият курсор вече има 4, а не досегашните 2 бутона - впечатление обаче ще ви направи, че те са подредени не както сме свикнали да ги виждаме през 21 век, а в една равнина. Нека извадим един от бутоните на механичната клавиатура – виждаме, че той има кръстов захват – идентичен с този който и до днес използват дори геймърските клавиарути. 8Ц може да се похвали и че е пионерът сред българските компютри при които контакта вече е гумен. Сред основните му преимущества маркираме, по-тиха работа и предпазване от замърсяване. Любопитен факт е, че Правец 8Ц може да бъде срещнат в два вида окраска на клавиатурата – изцяло кремав и комбиниран със сиво. Също могат да се срещнат букви с българска и руска кирилица. Годишно били произвеждани около 50 000 бройки, като голяма част от тях са предназначени за износ в страните от братската СССР.

 

Корпус и използвани материали

Корпусът на 8Ц е изграден от много здрав материал, който независимо от възрастта си не е променил съществено цвета си. Основното шаси е дълбоко 47см, с ширина 41см. Дебелината в по-голямата си част е точно10см, като в тях не са включени крачетата. Техният самостоятелен размер е 2 и половина см. Предната част обаче е с революционният за времето си едва 3.6см профил. Но имайте предвид, че в комплекта има и монитор с размери 30x32x29 см. Теглото също не е от най-скромните – 5кг за компютъра, близо 3 за монитора и по половинка за всяко флопи.

 

Предлагам да отворим горният капак и да надникнем какво се крие в Правец 8Ц. И ето първата изненада…от пръв поглед си личи, че това е най-модерният от всички 8-битови български компютри. Например тук за първи път виждаме толкова оптимизирана дънна платка с намалени почти наполовина размери. Към нея директно могат да се свържат две флопита и принтер. При свързването, новост е и CP/M контролерът за Zilog Z80. Зад абревиатурата се крие 8-bit микропроцесор който близо 20 години доминира на световният CPU пазар. Също в задната част компютърът има и изходи за свързването на модерните по това време джойстици. Виждате и надписа RGB - тук може да се свърже монитор или телевизор, но не какъв да е - а цветен, тъй като абревиатурата значи Red Green Blue. Компютърната Джаджа се предлага и с 9-пинов rs232 ком порт в случай, че имате нужда

 

Хардуер

Вградената памет на дъното също се е увеличила спрямо предните поколения, като достига 128kb, ROM-а пък е 16kb. 8Ц се захранва от едноядрен процесор CM630P, чиято тактова честота е цял 1MHz. Ето и няколко думи за видео картата - тя отново е българско производство и носи името Текст 80. В резултат персоналният компютър работи гладко, с минимално за времето си забиване. Сигурно се чудите каква е тази метална кутия е ляво – това е модерно импулсно захранване родно производство.

 

Новият компютър на Правец

А сега е време да отговорим на любопитният въпрос, който ви зададохме в началото на ревюто си. Това на екраните ви е най-новият Правец, разработен от ученици от столичната професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Те успяха да инсталират на ¼ вековен Правец 8Ц хибридна операционна система която само с едно натискане на Space и Tab бутоните на клавиатурата позволява избор между базовият Android и Windows 8. Оказа се, че 8-битовият български компютър без проблем може да зареди Flappy Bird, Angry Birds или да браузва в интернет. Друг любопитен момент е, че само с две презапоявания на платката, но на правилното място, мониторът на Правец 8Ц вече поддържа 10-точков мултитъч.

 

Първоаприлска Шега 

Съвсем скоро компютрите Правец отново ще се преродят, но до тогава има време – сега можем само да ви честитим 1-ви април с нашата технологична шега.

Честит 1-ви Април

Прочети повече
свързани статии
YouTube
4 нови начина за търсене в YouTube
4 нови начина за търсене в YouTube
Предвид огромното налично съдържание в YouTube, смятате ли, че е лесно откриването на нови видеоклипове, които да гледате? Ако сте разочаровани от ограничените функции на YouTube за търсене или странните предложения за видеоклипове, разгледайте информацията на Make Use Of.   По-доли ще откриете полезни съвети за това как можете да търсите видеоклипове или да намирате невероятни неща, които да гледате.     Popular 50 Popular 50 предоставя списък на 50-те най-популярни видеоклипа в YouTube. Списъкът се класифицира по държави, както и по категории. Прекарайте няколко минути в Popular 50 и ще започнете да мислите, че така трябва да изглежда YouTube.   Tele.Rocks Tele.Rocks има шест канала: - Направи си сам - Черно и бяло: за забавни стари черно-бели филми като Лоръл и Харди, Чарли Чаплин и др. - Музика: за най-новите поп песни от музикалните класации. - Природа: за красива природа и документални филми. - Chill Out: за успокояващи и релаксиращи песни. - Деца   Изберете канал и той започва да се възпроизвежда. Не е необходимо да правите нищо повече. Tele.Rocks е идеален за всеки, който иска „безопасно“ гледане на видеоклипове в YouTube, без да се притеснява за това какво ще започне след това.   Utters Utters е невероятно приложение, което търси думи или фрази в клиповете, казани от определен човек. То е много лесно за използване. Напишете името на лицето, последвано от думата или фразата. Видеоклипът ще се стартира от търсената от вас част.   Old YouTube Old YouTube е просто уеб приложение, което ви дава хронологичен контрол над търсенето в YouTube. Когато извършите търсене, по подразбиране ще се покажат резултати от най-стария видеоклип, съответстващ на ключовите ви думи. Можете да добавите начална година за резултатите от търсенето или да се върнете чак до началото на YouTube през 2005 г.     Вижте как да идентифицараме музика и песни от YouTube видео
Свети Валентин
Откъде води началото си празника Свети Валентин
Откъде води началото си празника Свети Валентин
Ще се съгласите, че 14 февруари е най-романтичният ден в годината. Повечето от нас на този ден показват привързаност към своите любими с картички, цветя или бонбони. Но знаете ли защо Денят на влюбените се чества точно на този ден?   Ако сте любопитни да научите отговора на този въпрос, както и още любопитни факти за празника Свети Валентин, не спирайте да четете! От къде води началото си празника Свети Валентин? Св. Валентин е една стара традиция, произлязла от древен римски фестивал, известен като Lupercalia. Той се провеждал на 15 февруари като празник на...
Windows 10
6 лесни настройки в Windows 10, които ще подобрят работата на компютъра ви
6 лесни настройки в Windows 10, които ще подобрят работата на компютъра ви
Не сте доволни от опциите за персонализиране, които са по подразбиране за Windows 10? Като използвате вградените функции и инструменти на трети страни, можете да направите Windows 10 да изглежда наистина уникален, като в същото време подобрите вашата производителност.   От Make Use Of знаят 6 лесни Windows 10 настройки, с които ще подобрите работата на компютъра си. Ето кои са те:   1. Настройте менюто Start на Windows 10 Менюто „Start“ е напълно функционално и може да бъде пренаредено и подредено, но това ниво на персонализиране може да не е достатъчно за вас. В такъв случай може да използвате инструмент на трета страна. Ето няколко възможности: -  StartIsBack++: възстановява външния вид на менюто Start на Windows 7, вероятно най-популярната версия на Windows досега. - Start10: също връща менюто „Start“ към версията му от Windows 7. - Start Menu Reviver: предлага „основен“ ремонт на менюто „Start“ в Windows 10. - Radial Menu: има много опции за персонализиране на цветовете и оформлението, може да създавате неограничени групи, подгрупи и елементи, които могат да стартират приложения, документи, уебсайтове или други файлове.   2. Конфигурирайте известията Известията на Windows 10 ви „казват“ какво става. Всичко, от социални мрежи и имейли до акаунти за облачни услуги, могат да изпращат известия до вашия работен плот. На екрана „Settings“ ще намерите опции за конфигуриране на начина, по който се появяват известията в Windows 10. Някои от тях са по-подходящи за устройства със сензорен екран, но всички те определят как точно да се появяват уведомленията в Windows 10.   3. Персонализирайте лентата на задачите Лентата на задачите е важен инструмент за управление на отворените ви приложения. Тя дори разполага с опция за закрепване на преки пътища. Най-добрият начин да персонализирате лентата на задачите на Windows 10 е с приложението 7+ Taskbar Tweaker, достъпно за Windows 7 и по-новите версии.   4. Използвайте анимирани тапети Фонът също може да бъде персонализиран в Windows 10, с “живи” тапети и анимирани фонове. На разположение са три ключови приложения, които ще ви помогнат с това: Wallpaper Engine, Stardock DeskScapes, PUSH Video Wallpaper.   5. Изберете цветен акцент в Windows 10 Отидете до Settings > Personalization, и махнете отметката до „Automatically pick an accent color from my background“, за да не се избира автоматично акцент от фона на десктопа. След това можете да използвате инструменти на трети страни, като Classic Color Panel и Accent Color Synchronizer, за да изберете цветен акцент, който ви харесва.   6. Инструменти за повишаване на производителността в Windows 10 Windows 7 (и по-ранната версия Windows Vista) има поддръжка за притурки за настолни компютри, които могат да се използват за проверка на времето, бързо четене на RSS емисии, получаване на системна информация и др. Макар че тези притурки бяха преустановени от Microsoft в Windows 10, те могат да бъдат ръчно възстановени благодарение на някои инструменти на трети страни: Windows Desktop Gadgets, 8GadgetPack, Widgets HD.   Вижте какво да направим ако Windows 10 не се стартира
смартфони
5 смартфона, подходящи за подарък за Свети Валентин
5 смартфона, подходящи за подарък за Свети Валентин
Свети Валентин е празник със спорни качества в страната ни, но въпреки това не може да се отрече, че успешно се е наложил през годините. Много половинки очакват празникът да бъде отбелязан подобаващо и освен романтика, да има и някой и друг подарък.  Някой от тези пет смартфона може да изпълни тази роля много добре.   Ulefone S10 Кой казва, че смартфоните с качествени корпуси трябва да са много скъпи? Този модел е изработен от метал и стъкло, изглежда много елегантно и е на много достъпна цена. Въпреки това не разочарова и с хардуера. Телефонът има 5.7-инчов...
5G
Защо 5G технологията няма да е заплаха за живота на батериите на смартфоните
Защо 5G технологията няма да е заплаха за живота на батериите на смартфоните
Смартфоните с поддръжка на 5G скоро ще са факт. Нормално е да се запитаме как тази нова технология ще се отрази върху живота на батериите на телефоните ни. Според Digital Trends, компанията MediaTek се доближава до следващото голямо нещо в мобилната свързаност, което ще я изстреля напред пред конкурентите ѝ.   5G mmWave До този момент, единственият 5G продукт, който сме видели е от Motorola, това е Moto Mod – добавка за Moto X устройството. Moto Mod прилича на голяма външна батерия и е, но има голяма вътрешна антена, за да може да предлага следващото поколение свързаност. Moto Mod ще се свързва с 5G мрежи, използвайки система наречена Millimeter Wave или mmWave.   Тя не е точно клетъчна система, от вида, който познаваме, а разчита на мрежа от 5G Wi-Fi рутери за свързване на мобилните устройства с новите високоскоростни мрежи. Тази система обаче не се вписват в дазайна на модерните телефони и се налага значителна модификация, за да не станат телефоните по-големи, по-дебели и с по-големи батерии, за да могат да се справят с енергийните изисквания.   MediaTek харчи по $ 1,8 милиарда годишно за научноизследователска дейност и развитие на mmWave технологията, но компанията е категорична, че тя няма да се използва още някоко години. mmWave технологията ще продължи да се развива и интересът към нея няма да отслабва, но през първите от две до четири години на 5G мобилната свързаност доминираща ще е алтернативна технология, наречена Sub-6 GHz.   MedaTek подкрепя Sub-6 GHz 5G Преди месец MedaTek представи енергийно ефективния процесор Helio M70, който се очаква да намери място в бъдещите устройства на производителите през 2019 година. Чипът предлага LTE и 5G свързаност, но също така телефоните ще са обратно съвместими с 4G/3G/2G при отсъствието на налична 5G мрежа. Helio M70 също така поддържа sub-6 GHz честотна лента и други 5G технологии.   От MedaTek са категорични, че не игнорират mmWave и уточняват, че се нуждаят от време за да доразвият технологията.   Амбициите на MediaTek През 2019 година MediaTek ще тества модем, предназначен за устройства, които не са смартфони. MediaTek има амбиции в автомобилния сектор, където 5G също ще играе голяма роля, наред с пазари където вече има участие като смарт говорители и смарт телевизори – от Amazon Echo Dot до Sony Android TV всички устройства вече имат MediaTek процесор. MediaTek възнамерява да демонстрира своя напредък в областта на 5G технологиите на технологичното шоу Mobile World Congress.   MediaTek очаква мобилните устройства с 5G чиповете ѝ да струват около $ 350, което е много разумна цена.   Вижте каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek
още видеа