Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода

Историята на смартфоните Apple iPhone от 2007 до 2016 година (видео)

Следва: Смартфон Blackview...
Loading the player...

Историята на смартфоните Apple iPhone от 2007 до 2016 година (видео)

Публикувано на 30.11.2020 20:12 / oт
Виктор Николов

Неотдавна Apple представиха новите си смартфони от сериията iPhone 12. Те вече се продават активно и милиони хора по света го използват. Освен последното поколение обаче, Apple все още продава и предишните модели от по-старите серии, които са не по-малко интересни, а има и хора, които използват по-стари модели на iPhone, на по над 3 години. Период за който се смята, че е максималното време, което средностатистическият потребител използва смартфона си, преди да го смени с нов.

 

 

Историята обаче познава и заклети фенове на Apple, които използват и до днес модели на почти и дори над 10 години. Спомняте ли си как изглеждаше iPhone преди време? В това свое интересно видео, Digital.bg ще сподели с вас историята на Apple iPhone, от създаването му, та чак до днес.

Всичко започва през далечната 2007 година или по-конкретно на 29 Юни Стив джобс поставя начакото на на империята iPhone. Всъщност тогава беше поставено и началото на съвременните смартфони, във вида в който ги познаваме и до днес. Основоположникът беше iPhone, като в името му оше нямаше цифри и букви.

 

iPhone

Първият iPhone имаше 3.5" дисплей и можеше да се похвали само с една 2MP камера върху гърба, което за времето си беше доста сериозен параметър на фона на сегашните дори над 100MP при някои смартфони. През 2007 година селфи камерите още не бяха на мода и едва ли някой е предполагал, че през 2020 година видео разговорите ще са неизменна част от ежедневието ни.

 

 

При първият iPhone, Apple бяха наблегнали на вграената памет, като вариантите бяха 4GB, 8GB и огромните за времето си 16GB.

 

iPhone 3G

Второто поколение на смартфона на Apple се казва iPhone 3G и е свързано с факта, че той поддържа модерната през 2008 година 3G мобилна мрежа. Смартфонът е с почти същият дизайн, както този на предшественика си, има същият 3.5" дисплей, но вече няма вариант с 4GB памет, а е само с 8GB и 16GB. Батерията му е с 1150mAh заряд.

 

iPhone 3GS

През 2009 година Apple пускат в продажба iPhone 3GS, при който е малко по-мощен, има вариант с 32GB памет и батерията му вече е с 1220mAh заряд. Смартфонът има и ъпгрейд при камера, като тя има на разположение 3MP.

 

iPhone 4

Първата съществена промяна в дизайна на iPhone идва с появата на неговото 4-то поколение. Корпусът вече не е заоблен, а с одсечени линии, а периферията е станала метална.

 

 

iPhone 4 вече може да се похвали и с предна селфи камера с 0.3MP, а основната върху гърба му е 5MP и снима видео с HD качество.

 

iPhone 4S

През 2011 година, Apple пускат в продажба ъпгрейднатията наследник iPHone 4S. Той има на разположение вариант с 64GB вградена памет, а основната му камера е увеличила матрицата си до 8MP, като може да снима и видео с Full HD качество. Смартфонът има на разположение и гласовият асистент Siri.

 

iPhone 5

През 2012 година, Apple най-накрая увеличават размера на дисплеите на своите Айфони. iPhone 5 има 4" дисплей. Ъпгрейдната е и селфи камерата, която вече е 1.2MP. Основният сензор остава 8MP. В сравнение с предшественика си, мартфонът е с 20% по-лек и с 18% по-тънък. Батерията му е с 1440mAh заряд.

 

iPhone 5C

Първият бюджетен смартфон на Apple се казва iPhone 5C. Той обаче е и най-неуспешният модел на бранда, който така и не се радва на успех сред феновете на Apple.

 

 

Той е пластмасов, има шарени цветове, а дисплеят му отново е 3.5". Останалите му параметри му са 8MP основна камера, 1.2MP селфи, 1510mAh батерия, 1GB оперативна RAM памет и до 64GB сторидж.

 

iPhone 5S

През същата година Apple представят и своя подобрен iPhone 5, който носи името iPHone 5S. Той изглежда по абсолютно същия начин какакто петицата, но има някои обновени цветови разновидности. Подобренията са основно хардуерни.

 

iPhone 6

Следващата голяма стъпка в развитието на iPhone, идва през 2014 годинам когато Apple представят iPhone 6. Той е с коренно различен дисзайн е с изцяло метален корпус. 

 

Смартфонът вече има 4.7" Retina HD дисплей, има и вариант с цели 128GB памет, която и до днес се смята за голям обем при подобно устройство. iPhone 6 има 1810mAh батерия.

 

iPhone 6 Plus

През 2014 година, за първи път Apple предлагат на феновете си и уголемен вариант на смартфона си. iPhone 6 Plus има цели 5.5" дисплей. Всичко друго е идентично в сравнение със стандартната 6-ца, единственото друго изключение е увеличената до 2915mAh батерия.

 

iPhone 6S и iPhone 6S Plus

През 2016 година, Apple не залагат на промяна в дизайна на смартфоните си. На бял свят се появяват iPhone 6S и iPhone 6S Plus. Визуално те са абсолютно еднакви с прешествениците си, като идеинствената разлика отново са някои променени цветове. Технически обаче смартфоните са значително подобрени. iPhone 6S има 12MP основна камера и 5MP селфи, по-мощен процесор, 2GB оперативна RAM памет и 1715mAh батерия. При iPhone 6S Plus, батерията е с увеличен до 2750mAh заряд.

 

iPhone SE

Apple редлагат на потребителите и смартфон, който има почти същият хардуер като на iPhone 6, но е с дизайна на iPhone 5 и 5S. Това е iPhone SE, който за разлика от iPhone 5C се оказва доста успешен и дори днес, все още има хора, които го използват, защото се радвар на компактните му размери.

 

 

Очаквайте и втората част на видео историята на iPhone, в нея Digital.bg ще ви покаже всички останали модели след iPhone SE до днес.

Прочети повече
свързани статии
смартфони
Продажбите на смартфони отчитат 5.7% спад през третото тримесечие на 2020г.
Продажбите на смартфони отчитат 5.7% спад през третото тримесечие на 2020г.
Премиерата на нови модели от водещите производители и възстановяване на веригата за доставки са водещите фактори в развитието на пазара на смартфони през третото тримесечие. Анализатори от Gartner определят и високото търсене към 5G устройствата като другия тренд, който допринася за стабилизиране на индустрията от пандемията. Конкретните цифри в доклада показват, че в световен мащаб са продадени 366 млн. смартфона в периода между юли-септември 2020г. Това представлява 5.7% спад, в сравнение със същия период година по-рано. Въпреки спада в продажбите, обаче Gartner определят представянето като положително. В началото на годината разпространението на коронавируса засегна силно големите компании и доставчици на компоненти. Именно заради това бе регистриран последователен спад от над 20% през първото и второто тримесечие на годината. Настоящият спад от 5.7% е индикатор за възстановяване на световния пазар на смартфони и дава надежди за още по-оптимистични резултати в края на 2020г. Все пак и предстоящият празничен сезон е най-активния през годината.     Oще от лятото се забелязват признация на сериозна активизация от страна на потребителите, които започнаха да купуват повече хардуер. Промяната на ежедневните навици заради социалната изолация превърнаха домовете ни в класни стаи и работни офиси. Смартфоните също се възползват от тези процеси, тъй като са подходящи за забавленеи, офис приложения, мултимедия и гейминг. Пазарни наблюдатели на IDC смятат, че през последното тримесечие продажбите ще се увеличат с 2.4%. Ако това се случи най-големият принос ще имат 5G смартфоните. В момента средната пазарна цена на устройство с технологията е $611. С течение на времето и изострянето на конкуренцията тази стойност ще намалее до $453, което ще се случи в края на 2024г. Samsung са продали 80.8 млн. смартфона през третото тримесечие и имат 22% пазарен дял. Корейският производител и Xiaomi са единствените брандове отели ръст в продажбите за периода от респективно 2.2% и 34.9%. В заключение ще отбележим, че Huawei са продали 51.8 млн. смартфона през изминалото тримесечие.   Още от Digital: Ще преживее ли бизнесът със смартфони още една рецесия
iPhone 12
Колко добра е камерата на iPhone 12
Колко добра е камерата на iPhone 12
iPhone 12 е едно от четирите устройства, които Apple представиха в началото на октомври. Този модел е позициониран между iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max в портфолиото на компанията. Неслучайно анализаторите очакват това да бъде един от най-продаваните модели от серията. Специалистите на DxOMark вече проведоха тестове с аудио качеството на iPhone 12, но също така вече са готови с тестовете на камерата. Припомняме ви, че смартфона разполага с два сензора в задната част. Основната камера представлява 12-мегапикселов обектив с f/1.6 и големина на пикселите от 1.4 микрона с оптична стабилизация на изображенията и PDAF автофокус. Втората камера представлява Ultra-Wide модул с 1/3.6" големина и f/2.4, който е допълнен от двойна LED  светкавица. Бъдещите собствениците на iPhone 12 ще могат да заснемат висококачествено видео с 4K резолюция във 24fps, 30fps и 60fps скорости.Специална функция позволява да правите Dobly Vision HDR клипове с 30 кадъра в секунда за по-щирок динамичен диапазон.     За разлика от премиум смартфоните от серията в този случай отсъства третата камера и LiDAR сензора. Експертие на DxOMark провеждат експерименти с повече от 3000 изображения и 2.5 часа видео съдържание в различни ситуации и настройки. Крайната оценка за качеството на камерата, която получава iPhone 12 е 122 точки. Това е добър резултат, който обаче не може да се сравнява с възможностите на флагманите с Android, но също с iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. По този начин смартфона попада извън челните десет, но също така изпреварва iPhone 11 Pro Max с две точки. Експериментите показват, че iPhone 12 възпроизвежда наситени и реалистични кадри с много детайли, но при някои избражения възниква шум, както и проблеми с вградения боке режим за портрети. Липсата на отделна телекамера се отразява на възможностите за приближение и също е една от лимитациите на iPhone 12. Ако искате оптимално качество се нуждаете от iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max.   Oще от Digital: Каква е разликата между iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max - цена, характеристики и дизайн
смартфони
Nokia 5.4 ще бъде представен до края на 2020г.
Nokia 5.4 ще бъде представен до края на 2020г.
HMD Global работят от дълго време над флагмана, който трябва да наследи Nokia 9 PureView в портфолиото oт смартфони на компанията. Основен акцент са подобрените пет камери, но също можем да очакваме безрамков дисплей, по-мощен процесор и оптимизиран дизайн. Разпространението на коронавируса, обаче затрудни доставката на компанията и разработката на Nokia 9.3 PureView. В крайна сметка компанията взе непопулярното решение да отложи премиерата на смартфона за следващата година. Един от основните мотиви на HMD Global е, че се изпусна подходящия момент за премиерата на устройство, което има Qualcomm Snapdragon 865 процесора. Плановете предвиждаха Nokia 9.3 PureView да използва именно този процесор. Вместо това HMD Global ще изчакат премиерата на Qualcomm Snapdragon 875, която е  насрочена за 1 декември и респективно ще използват тази архитектура в новия смартфон. Все пак Nokia не се отказват от плановете си в средния и ниския бюджетeн сегмент, където скоро ще видим още едно атрактивно предложение, което се казва Nokia 5.4.     Последните данни на NokiaPowerUser разкриват, че компанията възнамерява да изтегли по-рано премиерата на този модел. Toва ще се случи приблизително шест месеца след официалната премиера на Nokia 5.3. Aко не възникнат неочаквани проблеми ще видим Nokia 5.4 още преди края на годината. По този начин потребителите ще имат достъп до още едно достъпно устройство на Nokia през атрактивния сезон в края на годината. Няма да е изненадващо, ако премиерата стане факт заедно с Nokia 7.3 5G, който ще е фокусиран към по-високия клас. Вече знаем и някои детайли за дизайна и спецификациите на Nokia 5.4. За разлика от своя предшественик този път няма да има "Waterdrop" прорез в горната част, тъй като селфи камерата ще е разположена в малък отвор в горния ляв ъгъл. Дисплеят отново ще бъде с 6.39" диагонал, но вероятно ще поддържа по-висока резолюция. Другите спецификации ще включват Qualcomm Snapdrаgon 665 процесор, който е допълнен от 4GB RAM, 64GB/128GB памет и 18W бързо зареждане.   Oще от Digital: Смартфоните Nokia имат най-надеждни софтуерни актуализации към Android, според ново проучване
Samsung Galaxy S21
Нови снимки разкриват дизайна на Samsung Galaxy S21
Нови снимки разкриват дизайна на Samsung Galaxy S21
Samsung ще изострят конкуренцията в пазара на смартфони още от първите дни на новата година. Компанията вече потвърди, че изтегля премиерата на Galaxy S21 през януари. По този начин Samsung ще търсят още по-агресивно разширяване на присъствието си в сегмента на премиум смартфоните. Вече знаем част от спецификациите, които ще отличават Samsung Galaxy S21, Galaxy S21+ и Galaxy S21 Ultra. Сега в интернет изтекоха още няколко снимки, разкриващи дизайна на флагманите, включително и техните камера модули. Прави впечатление, че смартфоните ще имат безрамкови екрани и селфи камери вградени в малък отвор в централната част на дисплея. Представителите на Samsung Galaxy S21 гамата ще бъдат първите смартфони в света, които използват Qualcomm Snapdragon 875 процесора. Това е най-бързият мобилен чип на Qualcomm досега, който е създаден с 5nm ЕUV процесор, което гарантира подобрения в скоростта и ниската консумация на енергия. Новите устройства ще предложат и по-бърза 5G свързаност, спрямо настоящите премиум смартфони на Samsung.     Важно е да отбележим, че някои версии на Samsung Galaxy S21 ще се продават на пазара със Samsung Exynos 2100, което на свой ред са най-мощните процесори за смартфоните на компанията досега. Бъдещите собственици ще разполагат с възможността да избират между най-разнообразната колекция от цветове, която се очаква да включва шест различни нюанса. Изтеклите снимки разкриват визията на пет от конфигурациите. Дизайнерите на Samsung са се постарали да подобрят всеки един компонент от Samsung Galaxy S21. Това означава, че можем да очакваме по-добър дисплей, камери с по-висока резолюция, батерия с по-дълъг живот, по-мощни технологии за зареждане, усъвършенствани AI алгоритми и много др. Едно от интересните подобрения ще е свързано със 120Hz дисплеите, които опресняват съдържанието на екрана два пъти в секундата, което е подходящо за гейминг. Samsung Galaxy S21 ще работят с One UI 3.1 интерфейса, който е базиран на Android 11. Остава да разберем каква ще е цената за европейския пазар.         Oще от Digital: Samsung Galaxy S21 ще има смартфон камерата с най-добър оптичен зуум в индустрията
Xiaomi Mi 11
Премиерата на Xiaomi Mi 11 ще е през януари
Премиерата на Xiaomi Mi 11 ще е през януари
Китайският производител може да се похвали, че изпраща доста успешна година въпреки пандемията и предизвиканите от нея търговски и бизнес ограничения. Taка например Xiaomi изпревариха за първи път Apple и вече са третият най-голям производител на смартфони. Санкциите на американското правителство срещу Huawei също са предпоставка доброто представяне на компанията да продължи. Най-голямото предимство на Xiaomi е, че предлага съчетание между характеристики, качество и цена, с което не може да се похвали нито един друг производител.  Припомняме ви, че настоящите флагмани на китайския бранд, а именно Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro бяха представени през февруари 2020г. Стратегията за премиера на смартфони от висок клас през първото тримесечие не е случайна. Toва позволява на Xiaomi да се конкурират по-успешно със Samsung и другите водещи производители на Android. През първото тримесечие се провеждат CES и MWC изложенията, което също допринася за актуалния график за премиери на нови премиум смартфони от популярния китайски производител.     Остават броени седмици до края на календарната година, което насочва вниманието ни към следващите устройства от висок клас на Xiaomi. За разлика от предходните години, обаче този път компанията ще измести премиерата с няколко седмици. По този начин Xiaomi Mi 11 и Xiaomi Mi 11 Pro ще бъдат представени през януари вместо в края на февруари. Най-вероятно това ще бъдат първите смартфони на компанията, които използват Qualcomm Snapdragon 875 процесор на Xiaomi. Представителите на серията ще имат извити дисплеи, които поддържат честота за опресняване на кадрите от 120Hz, както и тройни задни камера. Основният обектив на Xiaomi Mi 11 ще поддържа 108МР резолюция и ще предложи впечатляващи възможности за мобилна фотография. Потребителите ще могат да използват и опция за 30х приближение, както и да правят макро снимки от Ultrawide камерата. Премиум версията вероятно ще поддържа 4-in-1 Pixel Binning технологията и ще има по-добра телефото камера. Все още не знаем конкретната дата, на която ще дебютират Xiaomi Mi 11 и Xiaomi 11 Mi Pro.   Още от Digital: Xiaomi Mi 10Т и Мi 10T Pro са 6.67" смартфони със 144Hz дисплеи, Snapdragon 865 процесори и 5000mAh батерии
още видеа
DMCA.com Protection Status