Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода

Тестваме OFDMA, MU-MIMO и Beamforming функциите на Wi-Fi 6 рутера Mercusys MR70X

Следва: Смартфон Blackview A80...
Loading the player...

Тестваме OFDMA, MU-MIMO и Beamforming функциите на Wi-Fi 6 рутера Mercusys MR70X

Публикувано на 20.06.2021 00:05 / oт
Виктор Николов

Вибжте още видео ревюто:  Mercusys MR70X - Двулентов AX1800 Wi-Fi 6 рутер с достъпна цена

 

Ако следите видео ревютата на Digital.bg, вече познавате добре рутера на екраните си. Това е ефектният двулентов AX1800 Wi-Fi 6 модел на компанията Mercusys - MR70X. Рутер, който на първо място успя да ни спечели с достъпната си цена, но след обстойни тестове, разбрахме, че тази ниска цена не е постигната за сметка на качество и всички нови технологии, присъствието на които можем да искаме от едно такова устройство.

Mercusys MR70X - Двулентов AX1800 Wi-Fi 6 рутер с достъпна цена | Digital.bg

В първата част на видео ревюто, което му посветихме, разгледахме видимото за очите в опаковката, окомплектовката, дизайна, използваните материали и други интересни неща около MR70X. Инсталирахме и свързахме рутера, като сега идва ред да преминем към същинската техническа част на тестовете ни.

 

 

В основата на хардуера на рутера стои процесор MediaТek MT7621 DAT, като задължително обърнете внимание на последните три букви в наименованието, защото това е последното поколение на 7621, което е значително подобрено в сравнение с предшествениците си. Част от хардуера на която също ще обърнем внимание е интегрираната оперативна памет, която е DDR3 с обем от 128MB, което е напълно достатъчно за такъв клас рутер. За Wi-Fi връзката отговарят два чипа, дело отново на MediaTek, това са MT7905 DAN и MT7975 DN. За всеки диапазон на Wi-Fi отговарят по 2 антени.

AX1800 двубандовият Wi-Fi 6 рутер на Mercusys постига скорост до 574Mbps при 2.4GHz честота и до 1201Mbps при 5GHz. MR70X поддържа технологията Smart Connect, която позволява под едно мрежово име да работят едновременно и двата споменати честотни диапазона. Като хора, които тестват всички най-нови технологични устройства в света, ще споделим, че повечето такива устройства, като например смартфоните и таблетите, които вероятно ще свързвате към рутера, поддържат максимум 1200 мегабита в секунда, много рядко някои лаптопи могат да постигнат скорост от 1400 мегабита, но това е изключение.

 

 

Казваме ви това, защото някои Wi-Fi 6 рутери при 5Ghz поддържат по-високи скорости от тези 1201Мбит/с тук, но към момента те са неприложими, защото няма устройства, които да се възползват т потенциала им. Купувайки си такъв значително по-скъп от MR70X рутер, вие ще инвестирате по-скоро в бъдещето, когато ще се появят устройства с по-висока скорост за безжичен пренос на данни, но кога ще се случи това, не се знае.

Сигурно ви се е случвало да опитате да се свържете към някой рутер, но без успех. Това често се дължи на претоварването на мрежата, която има ограничение в броя на свързаните устройства. С MR70X е почти невъзможно да ви се случи подобно нещо, защото Mercusys са интегрирали в рутера си няколко технологии, които няма да го позволят. Едната от тях е модулацията Orthogonal Frequency-Division Multiplexing, която за краткост назоваваме с абревиатурата OFDM. Тя най-общо казано влияе благоприятно на ширината на канала, а както знаем - колкото по-широка честотна лента на канала, толкова по-голям е неговия капацитет.

 

 

Другите две технологии са партниращите си MU-MIMO и Beamforming. Първата абревиатура обозначава съществото на технологията, която има множество входове, множество изходи, тоест множество предаватели и приемащи антени, които разделят предаваните данни в малки пакети. Beamforming технологията в същността си представлява насочване на сигнала под формата на лъч. Най-лесно ще опишем функцията ѝ като ви покажем светнати в тъмно пространство лампа и лампа с рефлектор като при фенерите. При втората има насочване на лъча точно към обекта, който искаме да осветим.

Източникът на светлина е еднакво силен, но зареди насочването, точно там където искаме е осветено. Beamforming технологията се грижи точно където се намира свързаното устройство, да има сигнал от Mercusys MR70X рутера. По време на тестовете си забелязваме как точно работи тази технология. Вървейки със смартфон в ръка, стигаме до отдалечен ъгъл на апартамента, активираме и за секунда скоростта за пренос на данни е по-ниска, тук обаче Beamforming оптимизира връзката и на мига смартфона започва да поддържа около 100 мегабита в секунда, което ни върши чудесна работа.

 

 

И така вкупом OFDMA, MU-MIMO и Beamforming подобряват цялостната мрежова ефективност на рутера, постигайки 4 пъти по-добър сигнал с връзка към 4 пъти повече устройства. При повечето рутери, ако експериментирате и свържете едновременно три смартфона, вече ще забележите забавяне на мрежата. Четвъртият вече вече няма да може да се свърже. Тествайки Mercusys MR70X имахме 5 тестови смартфона под ръка, с инсталирано приложение за мерене на скоростта на връзката, всички те отчетоха постоянни стойности, без прекъсване на сигнала.

 

 

Като забележете, идеята не е просто да бъдат свързани едновременно, а едновременно да товарят рутера с пренос на данни. Като преносът на данни не се състои в леки задачи като гледане на клипове в YouTube, става дума за натоварване съпоставимо с това на качване на бекъп към NAS сървър. Така, че със сигурност в домашни или офисни условия, към MR70X ще успеете да свържете повече от тестваните тук 5 устройства. Като ще отбележим, че дори когато по време на екстремният ни тест, към го са свързани повече устройства MR70X не грее прекалено много, благодарение на тази метална охлаждаща плочка, която е интегрирана във вътрешността му.

В заключение можем да кажем, че след няколко дни тестове, Mercusys MR70X определено ни хареса. Но най-много ни харесва цената му, защото не сме тествали друг такъв рутери с поддръжка на Wi-Fi 6, който да струва дори по-малко от масовите Wi-Fi 5. Като цяло до този момент бяхме свикнали рутерите, които имат в характеристиките си тази технология да струват много пари, но оказва се, че благодарение на марки като Mercusys, потребителите могат да си позволят да имат постоянно бърз безжичен интернет, без да им се налага да отделят огромни финанси за покупката на рутер.

 

 

В официалният сайт на Mercusys, препоръчителната цена е 111.90 лева, но справка в различни български интернет магазини показва, че рутера може да бъде намерен благодарение на различни промоции дори с цена от около 80 лева, което определено ни кара да си зададем въпроса - защо да даваме повече пари за рутер с по-слаби технически характеристики, след като можем да си купим този за по-малко пари. Определено към момента в който публикуваме това видео ревю, Mercusys MR70X е нашия фаворит в класацията ни за бюджетни Wi-Fi 6 рутери. Когато се появи някой по-достъпен, със сигурност ще ви го покажем в ревю.

Прочети повече
свързани статии
интернет
Как предоставяме личните си данни без наше съгласие
Как предоставяме личните си данни без наше съгласие
Днес всички се притесняват за сигурността си в Интернет, тъй като новините за пробиви в базата данни на големи компании и хакерските атаки не стихват. 
хардуер
Фалшификаторите все по-често заблуждават геймърите с копия на видео карти
Фалшификаторите все по-често заблуждават геймърите с копия на видео карти
Видео картите от премиум сегмента могат трудно да се открият онлайн или в търговските вериги по цял свят. Специфичната ситуация в индустрията и недостига на компоненти ще продължат поне до края на 2021г. Причините за ограниченията в световните доставки на хардуер са многобройни и обхващат все повече технологични сектори. Стагнацията се превръща в предпоставка за редица негативни практики, които задълбочават проблемите. Презапасяването с хардуер, който може дори да не достигне до пазарите предизвика сериозни опасения, но разпространението на фалшиви видео карти може да се превърне в още по-внушителен проблем. Някои производители, които нямат достатъчно висока репутация предлагат продукти, които излгеждат като копия на търсени модели, като например NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. Най-големият проблем на тази практика е, че много трудно може да забележите, че хардуера не е създаден от легитимен производители.     Водещите производители като Asus, Acer, MSI и др. използват собствени практики, с които да гарантират оптималното качество на своята продукция. Крайният потребител, обаче няма как да разбере дали наистина GPU модулите, които си купуват са легитимни. Ако попаднете на некачествен хардуер е възможно да се стигне до необичайно загряване или друга неипзравност, която да преизвика техническа неизправност. Хакерите също биха могли да се възползват като опитат да разпространят зловреден софтуер, с който да инфектират голям брой устройства. Купуването на хардуер от онлайн магазини различни от Best Buy, Amazon, Newegg дори може да доведе до копиране на информация за банкови карти и други лични данни. Бъдете много внимателни, ако планирате покупката на нов хардуер в следващите тримесечия, за да се предпазите от различните измани онлайн.   Още от Digital: Недостигът на чипове в индустрията ще продължи до 2023г., според TSMC
браузъри
6 полезни съвета за по-добра работа с уеб браузър
6 полезни съвета за по-добра работа с уеб браузър
Сърфирането в интернет доставя невероятно удоволствие, но само ако познавате добре функционалността на браузъра си.
Google Chrome
Google Chrome вече ще ни информира преди да инсталираме съмнителни разширения
Google Chrome вече ще ни информира преди да инсталираме съмнителни разширения
Google подготвят нов пакет от функционалности, с които искат да добавят още едно ниво на сигурност в браузъра Chrome. Компанията е разработила алгоритми, с които да отстрани възможността да станем жертва на зловреден софтуер. Нова функция ще следи за съдържанието, което изтегляме от Chrome Web Store и ще ни съобщава, ако опитаме да изтеглим съмнително разширение. Концепцията доразвива възможностите на Enhanced Safe Browsing, която бе представена през миналата година като инструмент за превенция на фишинг атаки. Плановете на Google предвиждат да виждаме съобщение на екрана, когато оптиваме да дръпнем разширение, което има подозрителен произход. Така например разработчиците ще трябва да спазват изискванията заложени в Developer Program Policies. Необходимо е също така съдържанието, което предлагат да е достъпно за уеб браузъра от поне "няколко месеца". По този начин новите автори на плъгини няма да бъдат автоматично възпримемани като сигурни, а ще трябва да го докажат с действията си, съобщава TheVerge.     Уведомленията ще ви предупреждават да бъдете внимателни, но няма да спират инсталациите. Така ще може да продължите с изтеглянето, ако прецените, че е безопасно. Кликване на бутон ще направи проверка на Google, която да открие дали има проблеми със сигурността на съответното разширение. След въвеждането на новите правила около 3/4 от съдържанието в Chrome Web Store ще бъде категоризирано като достатъчно безопасно, според компанията. Комбинацията между нотификациите на екрана и бързата проверка в сървърите на Google е практично решение, което може да ви спести много по-сериозни проблеми. Aктивирането на "Enhanced Safe Browsing" може да стане от "Settings > Privacy and security > Security" на десктопа и "Settings > Privacy and security > Safe Browsing" от устройствата с Android.     Още от Digital: Google Chrome вече няма да показва нотификации, когато споделяме екрана
Microsoft Edge
Microsoft Edge вече ще иска съгласие за използване на личните ни данни за таргетиране на реклами
Microsoft Edge вече ще иска съгласие за използване на личните ни данни за таргетиране на реклами
Сигурността на личните данни е винаги актуален проблем, когато става въпрос за активността на потребителите онлайн. Фишинг измамите, зловредните приложения и рансъмуер вирусите продължават да бъдат най-големите заплахи в интернет. Водещите разработчици на уеб браузъри предлагат широк набор от функции, с които опитват да ни предпазят. Apple предизвикаха широки дискусии с интеграцията на Privacy Labels в своя онлайн магазин за приложения. По този начин потребителите могат да виждат какви лични данни събират заглавията в App Store още преди да ги изтеглят. Някои големи разработчици като Facebook вече се оплакаха, че доста хора се възползват и не дават разрешение за достъп до информацията за таргетиране на реклами. Подобна функционалност ще стане част и от Microsoft Edge, като компанията вече експериментира с идеята в Dev Channel канала за разработка на уеб браузъра. Потребителите ще виждат на началния екран съобщение, което ги подканя да дадат своето разрешение личните данни да се използват за таргетиране на реклами в Windows.     Уведомлението разкрива, че Microsoft искат да получат съгласието на потребителите за персонализиране на Edge, но също на услуги като Search, Shopping, News и Ads. Съобщението се контролира от нова настройка, която може да се открие в менюто под името "Share Browsing Data With Other Windows Features", информира mspoweruser. Предоставянето на разрешения означaва, че браузъра ще споделя данни за активността ни с другите софтуерни ресурси на Windows. В това число влизат история на отваряните сайтове, най-посещавани страници, заявките в търсачката  и др. Тестовете ще продължат няколко седмици и се очаква функцията да е налична за всички профили до края на юли.   Oще от Digital: Microsoft Edge е най-добре работещият браузър за Windows 10, според Microsoft  
още видеа
DMCA.com Protection Status