Турският производител на електроника Vestel е стартирал преговори с Toshiba. Oсновният предмет на разговорите са възможностите за придобиването на бизнеса с телевизори на японския бранд. Информацията бе потвърдена от Vestel в съобщение до борсата в Истанбул. Желанието на турската компания е да се превърне в по-влиятелен фактор в международен план, а не само на местния пазар, предаде Reuters. Преговорите между двете страни все още са в начална фаза.

 

Tвърде рано e да коментираме конкретните финансови параметри на сделката. Vestel вече получиха ексклузивните права да разработват и продават телевизори с бранда Toshiba на територията на Европа за период от пет години. Според прогнозите на финансовите наблюдатели Toshiba ще отчетат нетни загуби в размер на приблизително $9 млрд. за фискалната година, която завърши на 31 март. Данните са само за подразделението за телевизори на на японския производител.

 

 

Причината за тези резултати е обезценяването, което бе предизвикано от превишаване на разходите на американското, ядрено подразделение Westinghouse. Тези проблеми доведоха до банкрутиране на дружеството. Предстои да видим колко време ще продължат преговорите между Toshiba и Vestel, както и каква ще е сумата, която турския бранд трябва да плати, за да придобие бизнеса с телевизори на Toshiba.

 

Вижте защо 2017г. ще е годината на OLED телевизорите