Японското правителство скоро започва да провежда тестове с нова интересна програма, която да увеличи още повече наплива на международни туристи в страната, която е базирана на съвременните технологии. Самият проект се финансира директно от държавата и предвижда разполагането на терминали, с които посетителите да могат да пазаруват в различни търговски вериги, като използват своите пръстови отпечатъци. По този начин те се надяват да намалят възможността те да станат жертва на престъпления и да се чувстват спокойно, тъй като няма да се налага да използват за това своите дебитни и кредитни карти, предаде Mashable. 

 

Самата програма се очаква да функционира с пълна сила още през това лято, а до пролетта на 2017г., към нея се очаква да се присъединят над 300 различни магазини, хотели, ресторанти и други места за отдих. Инициативата ще обхване най-големите и най-популярните перфектури в страната, като идеята е тя да придобие голяма популярност и да бъде използвана по време на предстоящите Олимпийски игри в Токио, които ще се проведат през 2020г. Всеки турист, пристигащ на територията на Япония ще разполага с възможността да регистрира своята лична информация, пръстови отпечатъци и данни за кредитната карта на специално гише на летището. 

 

Самата информация ще се съхранява лично от властите, които гарантират, че тя няма да попадне в неподходящи ръце и ще бъде използвана по-късно при пътуванията им между хотели, магазини и други атракции. Eдинственото, което те ще трябва да направят, за да удостоверят самоличността си е да поставят два от пръстите си в съответните терминали разположени в тях. Базата данни ще позволи на организаторите да анализират навиците и поведението на потребителите за планиране на пътуване и забавления и се харесва дори от децата, които не трябва всеки път да вадят своите портфейли.

 

Вижте как технологиите промениха начина ни на пътуване