ТSMC са популярен производител на хардуер, който също така създава процесорите за iPhone. Oтношенията им с Apple са изключително важни за бизнеса им, тъй като това е най-големия им клиент. Тайванският бранд сега потвърди, че са готови да започнат да произвеждат 5-нанометрови процесори за смартфони. Това е следващата закономерна еволюция в този сегмент, след като 7-нанометровите архитектури вече са стандарт за мобилната индустрия. 

 

Според официалната информация на компанията 5-нанометровите процесори ще гарантират с 1.8 пъти по-висока плътност и с около 15% по-висока скорост на работа на всяко ARM Cortex-A72 ядрo, съобщава AndroidAuthiority. Тепърва предстоят още тестове, но засега компанията изпреварва своя график с няколко месеца. Едва ли новите процесори ще бъдат използвани от тазгодишните версии на iPhone, но вероятно това ще се случи през следващата година. 

 

 

При всички положения първия 5-нанометров смартфон с чиповете на TSMC ще е с логото на Apple. След това технологията ще стане достъпна и за устройствата с Android. Постиженията на компанията в тази област ще накарат и другите производители на процесори за смартфони да последват примера им и да започнат тестове с 5-нанометрови чипове. В заключение ще отбележим, че тазгодишните версии на iPhone вероятно ще имат 7-нанометрови процесори, създадени с по-усъвършенстван производствен метод.

 

Още от Digital: Кои са най-добрите процесори за смартфони с изкуствен интелект