ТSMC е един от най-големите производители на хардуер за мобилни устройства в света. Така например компанията създава някои от най-популярните процесори за смартфони. Сред тях са архитектури като Qualcomm Snapdragon 855, Huawei Kirin 990 и Apple A13 Bionic. Именно това е причината чиповете да са произведени със 7-нанометрова технология на TSMC. Колкото по-малка е тази цифра толкова повече транзистори могат да се интегрират на същото пространство.

 

Добър пример в това отношение е Huawei Kirin 990 с поддръжка на 5G, който има изумителните 10.3 млрд. транзистора. Първият 5-нанометров процесор за устройства с Android вероятно ще бъде Snapdragon 875, който ще видим през 2021г. и също ще бъде създаден от TSMC. Технологията се очаква да се използва в разработката на Apple A14, който ще захранва iPhone (2020) моделите. Компанията вече е насочила плановете си към още по-усъвършенствани 3-нанометрови производствени методи.


 

Тайванският производител е осигурил инвестиция в размер на $19.5 млрд. за конструирането на съоръженията, в които ще създават първите 3nm процесори в света. Ако всичко върви по план масовото производство на тези чипове ще стартира през 2023г., съобщава PhoneArena. По този начин TSMC ще се опитат да ускорят навлизането на технологията в смартфони на пазара и да засилят конкуренцията в индустрията. Тепърва ще разбираме допълнителни детайли за плановете на TSMC.

 

Още от Digital: Първите в света 2-нанометрови процесори за смартфони ще са дело на TSMC