Intel се озоваха в необичайна ситуация за многогодишната си успешна доминация в световния пазар на компютри. Производствени проблеми забавиха драстично преминаването към 10-нанометрова технология, което предостави дългосрочно стратегическо предимство на AMD. Най-големият конкурент на Intel се радва на голяма популярност на 7-нанометровите процесори Ryzen и няколко поредни тримесечия разширява своя пазарен дял.

Все пак компанията очаква ситуацията да се стабилизира през настоящата година, което ще бъде водещ приоритет за новия шеф на Intel, Пат Гелсингер. Той все още не е започнал официално работа като главен изпълнителен директор, което ще се случи през февруари. Богатият опит на Пат Гелсингер и ресурсите на компанията го правят оптимист, че Intel могат да произвежда по-добри процесори от Apple.

Реализирането на амбициозната цел изисква сериозни инвестиции и поддържането на мащабна мрежа от хардуерния партньори по цял свят. В интернет вече се появиха данни, че Intel разговарят с производители от трети страни, за да им предоставят поръчките за някои от процесорите си от премиум клас.

 

 

Вече ви информирахме, че ТSMC ще продължат да произвеждат процесорите Atom и Xeon за Intel, като преговори са водени и със Samsung. Новият шеф на Intel ще опита да ускори максимално бързо навлизането на производствени иновации в своите бъдещи продукти. Именно заради това компанията ще опита да изпревари AMD в премиерата на първите 3-нанометрови процесори.

Това ще е възможно, чрез сключване на ново стратегическо партньорство с TSMC. По този начин Intel ще се превърнат във втория най-голям клиент на 3nm процес след Apple, съобщавa GizmoChina. Преговорите със Samsung продължават, но все още са в начална фаза. Все пак не е изключено да бъде постигнато споразумение между двете страни, което ще предостави повече гъвкавост на Intel.

Компанията е оценявана на $230 млрд. и има силно влияние в пазара на полупроводници, който е бизнес за над $4 трилиона. Все пак трябва бързо да се търсят решения, които да помогнат на Intel да бъдат по-конкурентни в пазара на процесори за компютри и видео карти.

 

Още от Digital: Колко ще струват процесорите Intel Rocket Lake-S