Intel изпитват сериозни проблеми в конкуренцията с AMD в сегмента на компютри, което е причината да продължават да губят позиции на световния пазар. Технологичният гигант се надява постепенно ситуацията да се стабилизира и да имат по-добро представяне през 2021г. Освен новото поколение процесори, които са планирани за следващите месеци разбираме за още един детайл от стратегията на Intel.

Оказва се, че компанията иска да предостави поръчки за производство на чипове от Xeon и Atom сериите на TSMC. Нова обява за работа, която търси специалисти за Data Center Group (DCG) разкрива, че се търсят професионалисти за QAT екипа, които ще разработват и интегрират Atom и Xeon процесори с технологиите на TSMC.

Toва съкращение е свързано с QuickAssist Technology (QAT) технологията, която представлява хардуерен идентификатор, с които се ускоряват методите за компресия и криптография. През годините Intel са осигурили интеграция на QAT IP за много от своите процесори и чипсетове на компанията.

 

 

Технологиите за сигурност и компресия са от ключово значение за всички видове мрежови и сървърни конфигурации, което вече накара Intel да интегрират QAT IP към хардуер за тези устройства. За да отговори на нуждите на редица свои клиенти и нишови сегменти от компанията вече предлагат специализирани и ребрандирани процесори базирани на Xeon и Atom.

Intel представиха Snow Ridge SoC платформата с 24 Termont ядра за 5G базови станции, както и Еikhard Lake с четири Tremont ядра за различни изчислителни машини. Портфолиото им включва Xeon D-Series SOc, които използват Skylake-SP ядра насочени към системите за мрежово оборудване и съхранение на данни.

Досега Intel не са представяли Xeon базиран SoC, който има Atom ядра с ниска консумация на енергия. В миналото компанията вече е предоставяла правата за производство на външно проектирани Atom SoC за мобилни устройства на TSMC. Така компанията ще се възползва максимално от технологичните предимства, които предлагат съоръженията на TSMC.

 

Още от Digital: Защо акциите на Intel се сринаха след като компанията обяви финансовите резултати