През тази и следващата година една от основните тенденции при смартфоните се очаква да бъдат многото камери на гърба. Вече има няколко модела с по три сензора на гърба, като очакванията са догодина да се появят предложения с по 4 модула.  Нужни ли са обаче толкова много камери на един телефон? Android Autohirty търси отговора.

 

Какво липса на двойните камери

Дълго време двойните камери изглеждаха иделаното решение. Но всъщност зависи изцяло от конфигурацията им. Някои телефони например комбинират широкоъгълна камера с оптично увеличение. Други предлагат стандартен сензор и широкоъгълен обектив и монохромен сензор и др. Това прави различните модели подходящи за различни фотографски цели. Затова трябва да се внимава при избора на телефон с две камери и да се провери какви точно са те, какви функции имат и дали ще ни вършат очакваната работа.

 

 

Смартфоните с три основни камери

Много от тези недостатъци могат да се решат с добавянето на трети сензор. Така се създават повече възможни конфигурации. Можем да имаме телефон с нормален сензор, с монорхомен и с телефото обектив например. В комбинация с добър софтуер, тези телефони може да предлагат по-добри снимки в много по-голям набор от ситуации.

 

 

Huawei P20 Pro например има 40МР основна камера, 8МР камера 3-кратно оптично увеличение и 20МР монохромен сензор. LG V40 предлага 12МР основна камера, 12МР сензор с 2-кратно оптично увеличение и 16МР камера с широкоъгълен обектив.

 

Ползата от четири основни камери

Последната версия на Samsung Galaxy A9 наприерм предлага цели 4 камери. Изводът е логичен - още по-голямо разнообразие от конфигурации с различни по свойства сензори и обективи. Те могат да си помагат при различните условия и снимки и да се постигат по-добро качество.  Има и повече възможности за творчество с по-динамични и сложни кадри.

 

 

Въпрос на пространство

На практика няма пречка защо един смартфон да не използва 4 или повече камери. Всичко зависи от предпочитанията и нуждите на потребителите. Почитателите на фотографията със сигурност ще харесват да имат повече опции и възможности на разположение.

 

 

Многото камери обаче изискват повече място в корпуса. То и сега е доста оскъдно в търсене на оптимален балланс между дизайн и функционалност. Едно от решенията е използване на още по-малки сензори, което не е оптимално, защото означава по-малко навлизане на светлина. Освен това повече се разчита на софтуер да обработва снимките и да коригира качеството им.

 

Друг важен момент е, че повече на брой камери не означават задължително по-качествени снимки. Ако използваните сензори са евтини и некачествени, няма значение колко са на брой, те няма да постигнат същото качество като един, но много класен сензор. А използването на много сензори от висок клас води до покачване на цената на телефона.

 

Затова решението остава отворено. Отново много ще зависи от целите и желанията на потребителя, както и от неговите финансови възможности. За тези, които държат на разнообразните и качествени снимки, то многото камери ще са добро решение.

 

 

Освен това можем да очакваме, че тенденцията ще продължи. Следващата година на пазара се очаква Light L16. Това е смартфон, който ще има цели 16 камери. Всяка с различни функции, фокусни дължини и др. Голяма роля ще има и софтуеърът, който ще трябва да се грижи всички камери да работят пълноценно и да се допълват. Телефонът показва ясно, че просто добавянето на още и още сензори не е решение. Важно е те да се управляват добре и да имат някаква обща цел, за да решават проблеми, а не да ги създават.

 

Още от Digital: 11 липсващи функции в Android, които можем да получим чрез приложения