През последните дни усилено се говори за функциите на телефоните да следят местоположението ни и доколко компаниите злоупотребяват с това. След като години наред потребителите бяха убеждавани колко важна и полезна функция е това, сега започва да се говори точно обратното. На подобно мнение са и в SlashGear.

 

Всичко започна след публикация на New York Times, която разкри, че много приложения следят и запаметяват местоположението на потребителя с точност до метри стотици и дори хиляди пъти на ден. Тази информация позволява да се създаде прецизна карта с движението на даден потребител. И по-лошо – тези данни много често след това се продават на трети лица без потребителите да са наясно с това.

 

Проблем ли е в действеителност

Разбира се, това са първоначалните впечатления. При вглеждане в детайлите, картината става малко по-различна. Приложенията не продават конкретно данните на потребител А. Те продават пакети с обобщена информация, която позволява на рекламодателите например да разберат кои места са най-посещавани, кога и др. Според репортажа на Times обаче, дори и чрез обобщените данни е лесно с малко допълнителни усилия да може да бъдат идентифицирани хора.

 

Освен това реално никъде по света няма регламент, който да описва кой може да купува тези данни и за какво. Аргумент на компаниите и рекламодателите е, че потребителите сами са активирали тази функция и сами са дали съгласието си да я използват в замяна на персонализирани предложения и функционалност от дадено приложение. Някои казват, че не записват цялата информация, а само активират определени функции, когато засекат, че потребителя например е у дома си.

 

Липсата на ясни правила обаче позволява на всеки с достатъчно пари да купува тази информация и да я използва както намери за добре.

 

Рисковете

Така е възможно злонамерен човек да използва информацията, за да си създаде ясна представа за навиците на своята мишена или мишени. Данните идват в много удобен вид и лесно могат да се насложат върху карта. Така може да се видят движенията на различни устройства, колко време прекарват на различни адреси и др. По този начин е лесно да разпознаеш даден човек, когато знаеш малко данни за него и искаш да разбере къде точно ходи, кога, дори кога пътува и нямя никой у дома.

 

Какво може да се направи

За момента потребителите нямат много опции. Ако блокират напълно функцията за локализиране, няма да могат да използват пълноценно приложенията, които разчитат на нея. И все пак, не е добра идея локализирането да работи постоянно.

 

Как да изключим GPS локализиранет о в iPhone

  1. Отваряме Settings и избираме менюто Privacy  в списъка.
  2. Избираме Location Services
  3. Можем да изключим всички функции като преместим плъзгача на позиция Off (от зелен става бял).

 

Как да изключим GPS локализирането в Android

  1. Отваряме Settings и избираме Security and location
  2. Избираме Privacy > Location.
  3. Натискаме плъзгача в позиция Off (от син става сив).

 

Процесът може да варира в зависимост от интерфейса на производителя, модела на телефона и версията на Android.  Има и опция да изключваме GPS напълно от падащото меню на Android, което може да отворим от всеки екран. По този начин спираме напълно локализирането и можем да го пускаме само, когато е нужно.

 

Oще от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix