Ние всички прекарваме много време в движение. А в наши дни лаптопът е жизненоважна част от багажа, който носим навсякъде с нас.  Така стигаме до големия проблем на 21 век, този с батерията и как да не останем без енергията необходима на лаптопа ни да работи безпроблемно.

 

Информацията на Make Use Of е полезна, защото освен полезните съвети за живота на батерията дава отговор и на въпроса: „Трябва ли да изваждаме батерията на лаптопа си, за да увеличим нейния живот?“

 

Как работи батерията на лаптопа?

Преди да разгледаме дали премахването на батерията е най-добрият вариант, нека помислим точно как работи батерията на вашия лаптоп. Има два основни вида батерии за лаптопи: литиево-йонни и литиево-полимерни. Те са много сходни, въпреки технологичните различия и въпреки различните силни страни и слабости. Така например, литиево-йонната батерия обикновено има по-висока плътност на мощността, но страда от разграждане на съставките (течностите вътре в батерията). Обратното, литиево-полимерната батерия е по-здрава, но обикновено съхранява по-малко енергия. И за двата вида батерии обаче важи следното:

 

- Батерията не може да бъде презаредена. Ако оставяте батерията включена през цялото време, тя няма да се "презареди". Когато достигне 100%, тя ще престане да се зарежда и няма да започне отново, докато волтажа не падне под определено ниво.

 

- Пълното разреждане на батерията ще я повреди. За разлика от по-старите Ni-Cad батерии, литиевите батерии нямат профил на зареждане. Пълното разреждане може да повреди батерията.

 

Как батерията генерира мощност?

При литиевите батерии, литиевите йони са слабо закрепени в порестия въглерод на анода (отрицателния електрод). Когато натискате превключвателя на захранването, йоните текат от анода към катода (положителния електрод) през електролита. Този процес освобождава енергия и води до разреждане на батерията. Когато се зарежда, енергията се подава към устройството и йоните текат в обратна посока, обръщайки процеса.

 

Трябва ли да изваждаме батерията на лаптопа си?

Топлината е голям проблем за батериите. По време на интензивна сесия, един включен в електрическата мрежа лаптоп потенциално генерира повече топлина. Прегряването на батерията може да доведе до сериозни щети. В този случай, ако искате да използвате лаптопа, включен в контакта за дълъг период от време, докато играете, редактирате видео или други продължителни дейности, изискващи ресурси, най-вероятно ще е най-добре да извадите батерията от лаптопа, преди да продължите.

 

Но когато само спирате в кафене за един час, за да изпратите някои имейли, по-добре ще е да оставите батерията в лаптопа си. Получаването на допълнителна мощност на батерията всъщност може да бъде наистина полезно, особено ако сте в движение през целия ден.

 

Друга причина да извадите батерията от лаптопа си е, когато няма да го използвате много дълго време, например няколко седмици. Специалистите по батерии предлагат да заредите батерията на лаптопа си до 40%, а след това да извадите батерията. Това дава на акумулатора достатъчен заряд, за да остане стабилен, без да се уврежда химическият състав на литиевата клетка.

 

Литиево-йонните батерии не са вечни

На практика батерията има ограничен живот. Йоните се улавят и вече не протичат ефективно от анода до катода, като по този начин намаляват капацитета на акумулатора. Всъщност литиевите батерии, стартират стареене веднага щом бъдат произведени, още от първото зареждане (много потребителска електроника се продава с поне частично заредена батерия).

 

Литиево-йонните батерии се зареждат до 4.20V / клетка, което представлява 100% зареждане. Това възлиза на около 300-500 цикъла на зареждане / разреждане. Загубата на капацитет обикновено се изразява като процент от капацитета след определено количество цикли и се нарича Depth of Discharge.

 

 

Какво влошава състоянието на литиевите батерии?

Няколко неща могат да влошат състоянието на литиевата батерия.

 

- По-високи напрежения. Докато батериите на модерните лаптопи не могат да се презареждат, поддържането им постоянно в състояние на пълно зареждане въвежда друг стрес фактор. За това батериите трябва да се оставят да се разредят, но не и до абсолютно празно, разбира се.

 

- Температурите над 21° C насърчават химическите реакции в батерията. Ако съхранявате батерията на висока температура, тя ще загуби капацитет.

 

- Ниска температура. Температурите между 0-5° C могат да повредят компонентите на батерията, да намалят капацитета и да причинят значителни проблеми при опит за зареждане.

 

- Продължително съхранение. Литиево-йонната батерия се разрежда при приблизително 8% на месец, когато се съхранява при 21 ° C. Тази скорост се увеличава само при по-високи температури. Дългите периоди на съхранение могат да доведат до състояние на дълбоко разреждане.


- Физически удар. Батериите са крехки и могат физически да се счупят.

 

Мога ли да увелича живота на батерията си?

Всъщност не можете да увеличите живота на батерията на лаптопа си. Литиевите батерии се разграждат от момента на тяхното зареждане. Но можете (и трябва да) да предприемете активни стъпки, за да защитите капацитета и качеството на батерията. Ето обобщение как да използвате най-добре литиевата батерия:

 

- Никога не я оставяйте до състояние на дълбоко разреждане.

 

- Винаги частично разреждайте, след това презареждайте.

 

- Избягвайте екстензивното излагане на високи температури.

 

- Заредете при по-ниско напрежение (ако е възможно).

 

- Извадете батерията от лаптопа, ако продължително време ще го държите включен към електрическата мрежа.

 

- Използвайте само частични цикли на разряд - 20% до 80-85%.

 

- При съхранение за дълги периоди от време, заредете до 40% и периодично презареждайте батерията.

 

- Ако решите да съхранявате батерията в хладилника, използвайте херметична торба с цип, за да я предпазите от влага. Освен това, оставете батерията да се върне към стайна температура, преди да я използвате отново.

 

Вижте 6 твърдения за батериите на смартфони, на които не трябва да вярвате